Šef Eulexa Ives de Kermabon izjavio da je zadovoljan dosadašnjim radom misije, ali ističe da se uspostavljanje zakonitosti na Kosovu ne može izvesti preko noći.

Nakon sastanka zajedničkog Odbora za vladavinu prava na Kosovu, on je, govoreći o stanju na sjeveru Kosova, rekao da je važno da je situacija sada pod kontrolom.

Sastanku je prisustvovao i novi šef Eulexa Xavier de Marnhac, koji će dužnost preuzeti 15 oktobra.

"Znam da ima nekih koji misle da stvari mogu brže i bolje da se unapređuju. Mene ne interesuju nečija saopštenja, procjene ili deklaracije. Želim da sudim o rezultatima. Pogledajte rezultate koje smo već postigli, budite strpljivi, nismo u mogućnosti da sve uradimo tokom jedne noći", poručio je De Kermabon.

Tokom dvije godine, koliko je De Kermabon rukovodio Eulexom, ova misija sprovodi istrage protiv onih koji su pod sumnjom da su umješani u korupciju i organizovani kriminal i protiv nekoliko visokih zvaničnika vlade i institucija Kosova.

De Kermabon je kazao da je za takve istrage potrebno vrijeme i da se "one ne sprovode onoliko brzo, koliko bi to neko želio".

"Ja nikada nisam pričao o 'velikim ribama'. Ne znam šta su velike ribe. Tražim rezultate Misije i da se moj posao ne procjenjuje na bazi izjava i ocjena, već na osnovu rezultata", kazao je on.