Srbi i Albanci ne pokazuju spremnost da rade zajedno, pokazuje istraživanje UNDP-a na Kosovu. Istraživanje je pokazalo i da većina žitelja Kosova, bez obzira na etničku pripadnost, vidi nezaposlenost i siromaštvo kao glavne pretnje po stabilnost Kosova.

Najnovije istraživanje UNDP-a na Kosovu, pod nazivom "Izvještaj ranog upozoravanja", pokazalo je da većina kosovskih Srba nije spremna da radi sa kosovskim Albancima, a broj spremnih za to je tri odsto.

Izveštaj, predstavljen danas u Prištini, pokazuje da je to najniži procenat spremnosti Srba da rade sa Albancima od 2002. godine od kada UNDP kvartalno vrši istraživanje javnog mnjenja na Kosovu.

Istovremeno je opao i broj Albanaca, spremnih da rade sa Srbima. Za razliku od prethodnog izveštaja (januar - mart) kada je 46 odsto Albanaca htelo da radi sa Srbima, u istraživanju urađenom od aprila do juna, 37 odsto Albanaca je spremno da prihvati Srbe na poslu.

Kao i u prethodna tri ispitivanja javnog mnjenja, najnovije pokazuje da većina žitelja Kosova, bez obzira na etničku pripadnost, vidi nezaposlenost i siromaštvo kao glavne prijetnje po stabilnost Kosova.

Nezaposlenost (45 odsto) i siromaštvo (28 odsto), predstavljaju prva dva problema sa kojima se suočava Kosovo. Korupcija (sedam odsto) i socijalni problemi (četiri odsto), predstavljaju probleme koji slijede.

Samo oko 16 odsto Albanaca, 30 odsto Srba i 16 odsto pripadnika ostalih manjina odgovara da se ne oseća zabrinuto.

Tokom ispitivanja januar - mart 2010. broj Srba koji je kazao da se ne oseća zabrinuto iznosio je 20 odsto.

Što se tiče spremnosti ispitanika da protestuju iz ekonomskih razloga, njih je na Kosovu 62 odsto.

Žitelji Kosova su najzadovoljni aktivnostima i angažovanjem policije i Kfora.

Zadovoljstvo radom Kfora je od januara 2010. godine opalo za oko devet procentnih poena i trenutno iznosi 69 odsto. Što se tiče zadovoljstva radom Policije Kosova ono se od januara 2010. godine nije značajno promjenilo i sada iznosi 75 odsto.

Nivo zadovoljstva radom rukovodećih institucija Kosova se nije značajno promjenio u poređenju sa periodom izvještavanja iz januara 2010. godine. Među ispitanicima, 29 odsto njih je zadovoljno radom Vlade Kosova. Radom Skupštine Kosova zadovoljno je 33 odsto.

Porastao je nivo zadovoljstva radom UNMIK-a. Za razliku od prethodnih 12, sada je 22 odsto žitelja Kosova zadovoljno radom miisje UN-a.

Istraživanje rađeno u aprilu ove godine pokazuje porast povjerenja u Eulex za tri procenta, tako da ono sada iznosi 33 odsto.