Predsjednik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je dogovor Srbije i EU dobar i za Beograd i za Prištinu.

On je za prištinski list "Kosova sot" rekao da smatra da ni Beograd ni Priština "ne mogu da drže svoje građane u mitovima".

"Apsolutni prioritet Srbije u politici prema Kosovu mora da bude pružanje pomoći i obezbjeđivanje međunarodnih garancija za ubrzanu demokratizaciju, podizanje nivoa zaštite ljudskih prava, ekonomski razvoj i posebnu zaštitu položaja srpske zajednice na Kosovu", kaže on.

On je naveo da Srbija u tome treba da bude partner, nikako prepreka.

Jovanović smatra da ni Beograd ni Priština "ne mogu da drže svoje građane u mitovima".

"U Evropu nećemo moći ako ne rješimo najvažnija životna pitanja. Političke elite koje ne mogu da se dogovora oko minimuma, oko toga kakva je zaštita ljudskih prava, ekonomska pravila, telekomunikacije, nemaju šta da traže pred 'briselskim šalterom'", ukazao je Jovanović.

On je rekao da je smanjivanje značaja granica i afirmisanje svih sloboda koje donosi približavanje Evropskoj uniji, velika prekretnica i šansa i naveo da ne može biti dobro Srbima ako je loše Albancima i obrnuto.

"Dogovor sa EU je dobar za obje strane", kazao je lider LDP i istakao da ta stranka predlaže da se svi problemi rješavaju postepenim korigovanjem međusobnih odnosa i stvaranjem novih okolnosti "kroz garancije da će Srbija, ali i Kosovo, ući u EU i NATO, i da će snage NATO biti i dalje prisutne na Kosovu".

"Kroz ta dva paralelna integrativna procesa možemo da razvijamo nove i kvalitetnije odnose, koji će nam omogućiti da razgovaramo na drugačiji način o budućnosti Kosova", rekao je Jovanović.