Glasnogovornik predsjednika Kosova Gjavit Beqiri izjavio je da će osnov za razgovore Prištine sa Beogradom o sjeveru Kosova biti Ahtisarijev plan, koji za sjever predviđa dvije opštine, prenosi danas KIM radio.

"Stav zvanične Prištine je jasan, sve što nije predviđeno Ahtisarijevim planom za nas će biti neprihvatljivo. Nismo spremni na bilo kakve ustupke kada je u pitanju teritorija Kosova, pa ni za sjever", rekao je Beqiri i naglasio da nema potrebe da se sjeveru da neki specijalni status ili autonomija.

"Svijesni smo i toga da će se integracija sjevera u kosovske institucije odvijati teško, ali to će ići stepen po stepen", rekao je Beqiri i dodao da je "budućnost u integracijama, a ne u podjelama".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi, takođe tvrdi da Priština neće pristati na bilo kakve ustupke kada je u pitanju sjever Kosova. U izjavi za KIM radio, Rexhepi je rekao da je sjever unutrašnje pitanje kosovskih vlasti.

Politički analitičar iz Prištine Shkelzen Maliqi izrazio je sumnju da će se za sjever pronaći neko "statusno rješenje", jer prema njegovom mišljenju, davanje specijalnog statusa sjeveru Kosova moglo bi da izazove mnogo drugih problema u regionu, što, ne odgovara ni međunarodnoj zajednici.

"Treba najprije vidjeti kakvo je raspoloženje međunarodne zajednice i da li ima nekih kreativnih riješenja preko kojih bi se izbjegla teritorijalizacija, zato što bi se to poslije vrlo lako preslikalo na Sandžak, Preševsku dolinu ili Makedoniju", izjavio je Maliqi.

"Zbog toga, mislim da ni međunarodnoj zajednici ne odgovara da Srbi na sjeveru dobiju autonomiju, a još manje da se taj dio otcepi od Kosova", zaključio je on.