Vlada Kosova optužila je UNMIK da se pretvorio u prepreku za sređivanje situacije u Sjevernoj Mitrovici.

Kancelarija koordinatora kosovske vlade za sprovodjenje Strategije za sjever ocjenila je da se UNMIK na sjeveru "pretvorio u realnu prepreku za poboljšavanje stanja" u Mitrovici.

"Zbog kršenja njihovog mandata i netransparentnog djelovanja, UNMIK je de facto pomagao podjelu srpske zajednice i ostalih zajednica na sjeveru Mitrovice", kaže se u izvještaju Kancelarije kojom upravlja Ilber Hysa.

Prema izvještaju, budžet kosovske vlade namjenjen za sjever prelazio je preko kancelarije UNMIK-a na takozvane paralelne strukture koje je formirala Vlada Srbije.

"UNMIK administracija na sjeveru Mitrovice je postala prepreka za integraciju ovog grada i pomaže preživljavanje srpskih paralelnih struktura u tom dijelu Kosova", dodaje se u izveštaju.

Izveštaj podsjeća da je UNMIK administracija na sjeveru Mitrovice (UAM), stvorena sa ciiljem da zamjeni paralelne srpske strukture na sjeveru Kosova i da pruži ravnopravnu vlast svim zajednicama, ali da se tokom svog postojanja pretvorila u svoju suprotnost.

"Umesto da raspusti paralelne strukture, UAM kao i u prošlosti zadržava autoritet na sjeveru Mitrovice i dozvoljava paralelnim strukturama da nastave da vladaju", kaže se u izveštaju.

List navodi da izveštaj ima za cilj da rasvjetli prepreke za implementaciju strategije za sjever koju su izradile Medjunarodna civilna kancelarija i kosovska vlada.

UNMIK demantuje Vladu Kosova

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer demantovao je navode iz izveštaja kancelarije Prištine za koordinaciju sprovođenja Strategije za sjeverni deo Kosova ukazavši da taj dokument sadrži niz neistina.

Izveštaj o UNMIK administraciji za Sjevernu Mitrovicu sadrži niz netačnosti i neosnovanih tvrdnji.

"Žao mi je što nas autori izvještaja nisu konsultovali tokom pripreme dokumenta, jer bi na taj način imali priliku da izdaju tačan izvještaj", istakao je Zanijer u izjavi medijima.

"Sve isplate sredstava iz kosovskog budžeta vrše se preko opštine u južnoj Mitrovici a odobrava ih Ministarstvo finansija pri čemu su podložne uobičajenog revizorskoj kontroli", istakao je Zanijer.

Prema njegovim riječima, UAM posebno brine o potrebama manjinskih zajednica i u te svrhe ima Kancelariju za opštinske zajednice u kojoj ne rade pripradnici srpske nacionalnosti.

U okviru svojih ograničenih finansijskih sredstava UAM takođe primenjuje projekte koji mogu koristii manjinskih zajednicama a trenutno su u toku tri takva projekta, dodao je šef UNMIK-a.