Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u Evropi dnevno u nasilju pogine 40 mladih osoba, što na godišnjem nivou iznosi više od 15.000 ljudi.

Četiri od 10 žrtava strada od uboda nožem, stoji u Izvještaju o sprječavanju nasilja i premlaćivanja među mladima koji je danas objavljen na Svjetskoj konferenciji o sigurnosti 2010. u Londonu.

U izvještaju stoji kako bi taj broj bio značajno smanjen kad bi zemlje pravilno koristile modele onih zemalja koje se uspješno bore protiv tog problema. Ukoliko bi sve evropske zemlje uspjele stopu smrtnosti među mladima smanjiti na najniži nivo, godišnja bi se brojka spustila za 13.000 žrtava. Time bi se spriječilo devet od deset smrtnih slučajeva, naglasila je regionalni direktor WHO-a za Evropu, Zsuzsanna Jakab.

Nasilje među mladima je u Evropi treći najčešći uzrok smrti mladih osoba u rasponu od 10 do 29 godina starosti. WHO naglašava da se radi o vrhu ledenog brijega, jer na svaki smrtni slučaj dolazi i 20 povrijeđenih osoba koje završe u bolnici.

Oko 40 posto smrtnih slučajeva mladih posljedica je napada nožem ili drugim oštrim oružjem. "Nošenje oružja je u mnogim državama dio običaja, što znatno povećava mogućnost napada i ranjavanja", tvrdi WHO. Druga ubistva su posljednica pucnjave ili gušenja.

Životni standard i rod znatno utiču na statistiku: devet od deset ubistava se događa u državama sa niskim ili srednje visokim BDP-om. Također, znatno su ugroženiji muškarci nego žene jer su gotovo 80 posto žrtava muškarci.