Odlazeći britanski ambasador na Kosovu Andy Sparkes izjavio je da će razgovori Prištine i Beograda odvijati u dvije faze, a doticaće se između ostalog i takozvanih šest tačaka Ban Ki Moona.

"Pitanja kako će funkcionisati kosovska policija, kako će se sprovoditi zakoni, kako će funkcionisati sudovi na sjeveru su pitanja koja treba riješiti", rekao je Sparkes u intervjuu prištinskom listu "Koha ditore".

Sparkes, smatra da bi u prvoj fazi trebalo da se razgovara o temama koje ne dotiču crvene linije ni Kosova ni Srbije, a da bi za drugu fazu razgovora trebalo ostaviti teže teme kao što su pogranična kontrola, sudovi na sjeveru i ostala pitanja koja mogu da dotaknu viđenje statusa.

"Moje je lično mišljenje da razgovori u prvoj fazi treba da se zasnivaju na dobroj volji da se razgovara o tim temama. Komplikovanija pitanja koja iz raznih uglova mogu da dotiču na neki način viđenje statusa, mogu da se ostave za kasnije", rekao je Sparkes.

Planom od šest tačaka, na primjeni koga insistira Beograd, reguliše se položaj Srba u sredinama na Kosovu gdje su većina, a odnosi se na policiju, pravosuđe, naplatu carinskih taksi, saobraćaj, infrastrukturu i zaštitu srpske kulturne baštine.

Prema Sparkesu, kosovski premijer Thaçi može sebi da postavlja granice preko kojih ne može da pređe izjavama da neće razgovarati o unutrašnjim pitanjima "ali je u zajedničkom interesu da na sjeveru budu funkcionalni sudovi kako bi građani imali pristup pravosuđu".

Sparkes u oktobru preuzima mjesto zamenika šefa Eulexa na Kosovu.