Visoka predstavnica EU Catherine Ashton je na sastanku sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem visoko ocjenila spremnost Vlade Kosova da sarađuje sa Srbijom.

Prema ocjeni Ashton, Vlada i premijer Thaçi snažno su oprijedeljeni za regionalnu saradnju u cilju ispunjavanja kriterijuma za integraciju u EU.

"Ashtonova je pohvalila spremnost Vlade Kosova i premijera Thaçija da razgovaraju sa Vladom Srbije o pitanjima međudržavne saradnje. Ovaj pristup u interesu svih otvara perspektivu regiona", rekla je, prema saopštenju, ona.

Tokom sastanka u zgradi Ujedinjenih nacija se razgovaralo o zbivanjima na Kosovu, o koracima koji će biti preduzeti poslije izdavanja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavinosti Kosova i donošenja rezolucije Generalne skupštine UN.

Ashton i Thaçi su posebno razgovarali o koracima povezanim sa saradnjom Kosova i Srbije, kao i o spremnosti i opredijeljenju Kosova za ostvarivanje standarda za integraciju u EU, a naročito o procesu ukidanja viza EU.

Posebno mjesto tokom sastanka je dato razgovorima o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije.

"Ja, kao predsjednik Vlade Republike Kosovo i sve institucije, otvoreni smo da razgovaramo sa Srbijom o temama od posebnog interesa za naše građane. Međutim, mi nikada i ni na koji način nećemo razgovarati o pitanjima koja se odnose na naše unutrašnje uređenje", kaže Thaçi.