Kosovske institucije, prije svih predsjednik i premijer, zatražili su od Eulexa da djeluje na sjeveru Kosova i počne obračun sa organizovanim kriminalom.

'Kosova Sot' piše da šerc robe na sjeveru Kosova donosi milione eura pojedincima na sjeveru, koji imaju podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Prištinski zvaničnici su prema štampi tražili i hapšenje glavnih osumnjičenih za šverc i ostale teške kriminalne radnje.

Prištinski list 'Koha ditore' navodi da Eulex istražuje 25 raznih slučajeva šverca, etnički motivisanih i drugih zločina na sjeveru Kosova.

"Vodi se istraga o nekoliko ozbiljnih zločina, ali zbog prirode ovih slučajeva u ovoj fazi o njima se ne može davati mnogo informacija. Nadamo se da će vrlo brzo biti pozitivnih rezultata", rekla je za Koha Ditore portparol Eulexa Karin Limdal.

"Nadamo se da ćemo vrlo brzo imati konkretne rezultate. Mi smo na čekanju i nadi. Postoje naznake da će biti hapšenja, ali istražitelji žele da imaju u velikoj mjeri prikupljene dokaze, da oni za koje postoji sumnja ne budu kasnije oslobadjani. Takav proces zahtjeva vrijeme", rekao je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi.