Kosovske opozicione partije se suprotstavljaju mogućnosti davanja specijalnog statusa za sjever Kosova, piše danas "Koha ditore".

Te partije se tome protive čak i u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova i zarad integracije Kosova u Evropsku uniju.

Predstavnici dvije najjače opozicione stranke - Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Alijanse za novo Kosovo (AKR) ističu da bi posljedice za Kosovo u slučaju specijalnog statusa za sjever bile veoma teške.

Te dvije stranke navode da su "Srbi paketom Martija Ahtisarija dobili više prava od ijedne manjine u regionu“.

Reagovanje opozicionih stranaka je uslijedilo nakon izjava visokih medjunarodnih zvaničnika, da se u budućim razgovorima Beograda i Prištine ne isključuje mogućnost prijedloga da se sjeveru da specijalni satatus.

Potpredsjednik AKR-a Ibrahim Makolli kaže da bi bile moguće dvije posljedice po Kosovo ukoliko na razgovorima bude postignut kompromis da sjever dobije specijalni status.

"Prvo, to će u potpunosti uništiti Kosovo, jer će se pretvoriti u nefunkcionalnu državu, čime će zemlja izgubiti budućnost... Drugo, postoje opasnosti da bi to izazvalo unutrašnje nemire ne samo na Kosovu već i van njega...", rekao je Makolli.

Protiv toga da se da specijalni status sjeveru je i potpredsednik AAK-a Ahmet Isufi.

"Specijalni status za sjever bi onemogućio integraciju Srba u državu Kosovo i zemlja bi zauvjek ostala sa nerješenim problemom. Kosovske Srbe treba integrisati u državu Kosovo bez ikakvog specijalnog teritorijalnog statusa", istakao je Isufi.