Predstavnici srpske zajednice u kosovskim institucijama smatraju da je im je obaveza da budu deo kosovske delegacije tokom predstojećih razgovora Prištine i Beograda.

Predsednik Samostalne liberalne stranke i član Predsedništva Skupštine Kosova Slobodan Petrović kaže da su srpski građani Kosova zainteresovani za svoju sudbinu i svakako bi hteli da njihovi predstavnici budu deo razgovora Prištine i Beograda.

“Mi nismo ti koji iniciramo nego jednostavno prepoznajemo odgovornost i to je nešto sto krasi SLS. Mi se već par godina transparentno borimo za interese svoje zajednice i to je nešto što je sa našeg stanovnistva više nego korektno”, kaže Petrović.

Na pitanje u kojoj delegaciji bi srpski predstavnici bili, Petrović odgovara da bi bilo normalno da srpski predstavnici u kosovskim institucijama budu deo kosovske delegacije.

„U kom drugom sklopu? Ono što je za nas prepoznatiljivo jeste to da smo mi deo jedne institucije i prirodno bi bilo da budemo u tom sastavu. Naši interesi i ciljevi su pre svega usmereni ka srpskoj zajednici, a normalno ne na štetu ni jedne druge zajednice. To su stvari koje su pre svega potvrđene u samoj rezoluciji”, navodi Petrović.

Obrazovanje, zdravstvo i lokalna samouprava

Petrović dodaje da se politika SLS-a temelji na realnoj situaciji i bavi se svakodnevnim problemima običnog čoveka koji živi na ovim prostorima.

On navodi da su obrazovanje, zdravstvo i lokalna samouprava neka od pitanja koja su od suštinskog značaja za srpsku zajednicu ali i od značaja za celo kosovsko društvo.

Učešće predstavnika kosovskih Srba na razgovorima Prištine i Beograda je važno i za Dragišu Krstovića, jednog od srpskih lidera na Kosovu.

“Mislim da kosovski Srbi odnosno njihovi predstavnici bi morali da budu neizostavni deo tog pregovaračkog procesa. Kako će to biti, da li će biti u timu Prištine koji će razgovarati sa Beogradom ili će biti neki poseban tim ispred srpske zajednice - to je sad više tehničko nego političko pitanje. Ali bi Srbi Kosova morali da budu uključeni u proces jer teme pregovora će se ticati njihove sudbine i njihovog položaja na Kosovu”, kaže Krstović.

Krstović veruje da će razgovori doneti promene na terenu, ali teško prognozirati kada će se to desiti.On navodi da će se najpre morati diskutovati o tehničkim pitanjima, ali ne isključuje mogućnost razovor o pitanju statusa Kosova.

RSE