Početkom naredne godine biće objavljen tender za izradu kosovskih biometrijskih pasoša - izjavio je juče u Prizrenu prilikom postavljanja kamena temeljca za izgardnju novog civilnog registraionog centra ministar unutrašjih poslova Bajram Rexhepi.


Po njegovim riječima to će se uraditi sa predstavnicima evropske komisije pošto je prvobitno dogovoreno da se kompletiraju civilni  regiostracioni centri  sa viskokom sigurnošću, a to će se završiti do decembra ove godine jer je preduslov i baza za dalje korake.
 
“Istovremeno nastaviće se sa tenderom za biometrijske pasoše. Nadamo se stoga da će tokom januara ili februara naredne godine početi sa izdavanjem biometrijskih pasoša“, kazao je ministar Rexhepi nagalsivši da je za proces liberalizacije viza takav pasoš samo finalni dokumenat. Veći značaj prije toga, po njegovim riječima, imaju civilni registarcioni centri, te uspješno menadžiranje granica na primer.
 
U naselju Bajram Curi, naime, postavlejn je juče kamen temaljac za izgardnju novog civilnog registarcionog centra I automobile. Projekat vrijedan 362 hiljade eura finansiraće ministarstvo za unutrašnje poslove a imaće oko 1200 kvadratnih metara korisne površine.
 
“Vjerujem da ce, po riječima inžinjera, do kraja ove godine objekat biti u funkciji. Na taj način olakčaćemo i zaposlenima i građanima da brže doalze do svojih dokumenata sa jedne, a i zaposleni da imaju bolje radne uslove“, nagalsio je ministar Rexhepi.
 
I predsjednik Prizrena dr Ramadan Muja je istakao da se centar gradi u interesu građana, ali i zaposlenih .
 
“Poslije zavrsetka kompletiranja ovog centar  neće građani morati da lutaju iz jedne u drugu kancelariju ili objekat. Sve će moći tu da završe – počevši od vozačkih dozvola, registracije automobila, ličnih karata do pasoša”, kazao je predsjednik Muja dodavši da je opština dala plac koji je veoma skup u Prizrenu i nalazi se na veoma atraktivnom mjstu.