Eulex sumnjiči dvojicu Ukrajinaca da su pripadali grupi koja se bavila organizovanim kriminalom i krijumčarenjem nafte na Kosovu iz koje je uhapšeno pet osoba.

Ukrajinci su bili vojnici u Kforu, a do okončanja istrage, vraćeni su kući, prenosi danas prištinski list „Koha ditore“.

"Ovo je jedan od većih slučajeva organizovanog kriminala, tačnije krijumčarenja nafte. Ima mnogo uključenih u ovom slučaju", rekao je za list visoki neimenovani međunarodni zvaničnik.

Eulex policija je 13. i 14.septembra uhapsila pet osoba i pretresla preko deset raznih lokacija na Kosovu, za koje se sumnjalo da imaju veze sa krijumčarenjem nafte.

U okviru akcije, za koju zvaničnici Eulexa kažu da je najveća kada je u pitanju krijumčarenje nafte i benzina, pretresene su pumpe "AS Graniti" u selu Balince, vlasnika Agim Beqaja, "Alb Petrol"' u Podujevu, vlasnika Idriza Ejupija, "Onazis" u Prištini, vlasnika Nazmije i Nexhmija Kastratija.

Osumnjičeni u ovom slučaju su i Adnan J., sa Kosova i Dimitrije D., kosovski Srbin sa Brezovice.

Oni se još sumnjiče da su zajedno sa pripadnicima ukrajinskog Kfora, izbjegavali plaćanje poreza i zloupotrebili ovlašćenja u ekonomiji.