Centralna izborna Komisija večeras će objaviti potpune rezultate vezane za novembarske izbore održane 15. novembra u 36 opština na Kosovu, ali ne i potpune podatke za sve opštine. CIK će, takođe, iznijeti i neke proporcionalne podatke rezultata za sastav skupštine po opštinama...

Centralna izborna komisija Kosova objavila je juče preliminarne rezultate izbora prema kojim je na izborim održanim u nedjelju najviše glasova osvojila vladajuća Demokratska Partija Kosova.

Prema preliminarnim rezulatima u koje nisu uključeni rezultati glasanja poštom, Demokratska Partija Kosova je pobijedila u prvom krugu u pet opština, dok će se u drugom krugu takmičiti za mjesta predsjednika u 12 opština.

Demokratski savez Kosova pobijedio je u prvom krugu u tri opštine i njegovi kandidiati će učestvati u drugom izbornom krugu u 10 opština.

Alijansa za budućnost Kosova pobjedila je u četiri opštine, računajući i pobjedu u Zvečanu gdje je glasalo 0,75 odsto birača. Kandidati Alijanse će učestvovati u drugom izbornom krugu u osam opština.

Samostalna liberalna stranka, koju čine kosovski Srbi pobjedila je u dvije opštine sa srpskom većinom (Klokotu i Gračanici), dok je jedan nezavisni kandidat iz redova srpske zajednice pobjednik u opštini Ranilug.

Koalicija Demokratski savez Dardanije i Alijansa Novo Kosovo je sa svojim kandidatima uspjela da uđe u drugi krug izbora u tri opštine.

Nezavisni kandidat za predsjednika opštine Đeneral Janković (Hani Elezit) će se zajedno sa kandidatom DPK u drugom krugu takmičiti za mjesto predsjednika ove opštine.

Najbolje rezultate u poređenju sa onima od pre dvije godine postigla je Alijansa za budućnost Kosova, koja je tada imala predsjednika u dvije opšttine, dok je na ovim izborima u prvom krugu dobila četiri predsjednička mjesta i mogućnost da konkuriše za predsjednike u osam opšina.