Zvanična Priština je pozdravila modifikaciju rezolucije ali je ponovila da u budućnosti neće biti razgovora sa Srbijom o statusu ili o unutrašnjim pitanjima Republike Kosova.

Neki međunarodni zvaničnici smatraju da se još uvek treba raditi na tekstu rezolucije, dok kosovski analitičari veruju da je u ovom slučaju pobedila EU, što je dobro jer se time otvara prostor za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Nakon što je postignut kompromis između Srbije i EU o Rezoluciji o Kosovu, Vlada Kosova pozdravila je novu rezoluciju koju su pripremile, kako se navodi u saopštenju, članice EU a podržale SAD.

“Novi nacrt rezolucije podržan od strane svih zemalja članica EU i SAD u potpunosti je u skladu sa novom realnošću na Kosovu i u regionu. Ovaj nacrt rezolucije uzima u obzir mišljenje Međunarodnog suda pravde, koji je jasno zaključio da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom”, navodi se u saopštenju Vlade.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuci izjavio je u četvrtak da mu je drago što se ispoštovala volja naroda Kosova, te je ponovio da Kosovo u budućnosti neće razgovarati o statusu ili o svojim unutrašnjim pitanjima.

“Bili smo ubeđeni da ta rezolucija ne bi prošla na Generalnoj skupštini UN-a i da će se ispoštovati volja građana i mišljenje Međunarodnog suda pravde…Kosovo će sarađivati sa bilo kojom zemljom radi dobrog susedstva, regionalne saradnje i evropskih integracija, ali, neće se razgovarati o statusu i unutrašnjim pitanjima Republike Kosova”, kazao je Kuqi.

Potrebno još raditi na rezoluciji

Ibrahim Gashi iz opozicione Alijanse za novo Kosovo, smatra da rezolucija nije u potpunosti zadovoljila ni kosovskuni srpsku stranu, već da je u pitanju bio međunarodni pritisak.

Srbija ne može da nastavi da bude tvrdoglava protiv međunarodne zajednice koja je podržala nezavisnost Kosova, i znali smo da će se rezolucija modifikovati kako bi bila prihvaćena od strane međnaordne zajednice. Ne možemo reći da je rezolucija u potpunosti prihvatljiva a nije u potpunosti zadovoljila ni kosovsku ni srpsku stranu, već je postojao međunarodni pritisak kako bi se ona prihvatila”, kazao je Gashi.

Da se još uvek treba raditi na tekstu rezolucije smatra Andy Sparks, bivši britanski ambasador na Kosovu i nov zamenik šefa EULEX-a.

“Dobro je što je postignuta saglasnost o tekstu rezolucije ali još uvek nismo postigli potpun dogovor kako bi se išlo napred. Potrebno je još posla”, rekao je Sparks.

Ilir Deda, direktor Instituta za politička istraživanja KIPRED u Prištini, u razgovoru za program RSE kaže da usaglašena rezolucija predstavlja mogućnost da se i Srbija i Kosovo okrenu budućnosti i izgradnji normalnih međusobnih odnosa. On dodaje da je sada priča oko statusa Kosova završena, ali i to da neće biti lako da se dve strane dogovore o čemu će voditi razgovore.

“Mislim da neće biti lako da se sastavi dnevni red, jer obe strane imaju drugačija polazišta. Dok kosovske vlasti žele da razgovaraju o tim tehničkim pitanjima – telekomunikacije, energetika i tako dalje, Srbija želi razgovarati o novom statusu Srba, to jest o dvojnoj autonomiji što se tiče severa Kosova i srpskih naselja južno od Ibra i o jednom novom statusu za Srpsku pravoslavnu crkvu. Neće biti lako, ali se otvara jedan prostor da se vođstva i u Beogradu i u Prištini okrenu budućnosti bez, da tako kažem, zabadanja prsta u oči drugoj strani, već da se trezveno razmišlja kako mi možemo posle toliko decenija da se okrenemo budućnosti i istom cilju, a to je učlanjivanje u EU“, navodi Deda.