Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  Mustafa Cerić izjavio je kako su radikalni islamistički pokreti poput vehabijskog ili selefijskog potpuno legitimni sve dok njihovi pripadnici ne posegnu za nasiljem radi ostvarenja svojih ciljeva.

Cerić je u razgovoru za “Dnevni Avaz” ustvrdio kako su vehabije i selefije izložene "lovu na vještice" dodajući kako se protiv jedne isključivosti ne može boriti drugom. Odbacio je mogućnost da se Islamska zajednica BiH uključi u bilo kakvu akciju protiv radikalnih islamističkih grupa poput vehabijskih ili selefijskih.

Nakon terorističkog napada na policijsku postaju u Bugojnu 27. juna, kada je jedan policajac poginuo a više ih je ranjeno i zbog čega je uhićeno više pripadnika radikalnih islamističkih skupina, ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almir Džuvo je upozorio kako je u BiH registrirano gotovo tri hiljade osoba koje se mogu povezati s radikalnim islamom i koje predstavljaju potencijalnu opasnost po sigurnost u zemlji.

Reis Cerić je za "Avaz" kazao kako je izjava ravnatelja OSA-e "uznemirila ne samo muslimane nego i sve građane". "Ne znam zašto ti ljudi, ako su doista teroristi, do sada nisu uhićeni i procesuirani", kazao je Cerić pozvavši OSA-u da svoj popis sumnjivaca objavi "kako bi se skinula sumnja s bosanskih muslimana" i razjasnilo za što se ti ljudi terete.