Rezolucija Srbije o Kosovu definitivno će biti na dnevnom redu Generalne skupštine UN 9. septembra, ali postoji mogućnost odlaganja rasprave na samoj sjednici.

Glasnogovornik predsjedništva GS UN Jean Victor Nkolo potvrdio je da do danas niko nije tražio pomjeranje datuma za koji je predviđena rasprava o srpskoj rezoluciji.

Zbog složene procedure za to više nema ni vremena, naveo je Nkolo. On je međutim kazao da postoji mogućnost da se rasprava o rezoluciji odloži jer države članice UN to mogu da traže na samoj sjednici.

Nkolo je potvrdio da, povodom savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenoj nezavisnosti Kosova, nije podnjeta nijedna druga rezolucija, niti bilo kakav amandman na postojeću rezoluciju Srbije.

"Rezolucija koju je podnijela Srbija, u formi u kojoj je podnijeta, zasad je jedini dokument o tome koji je u četvrtak na dnevnom redu Generalne skupštine UN", naglasio je Nkolo.

Prema njegovim riječima, međutim, dokle god je taj dokument u formi nacrta - moguće su sve opcije o kojima se države članice dogovore, pa i prebacivanje rasprave na 65. zasedanje Generalne skupštine.

"Sve zavisi od država članica", rekao je Nkolo.

Generalna skupština UN 64. zasedanje završava 14. septembra i odmah otvara sljedeće, 65.

Na dnevnom redu 9. septembra, pored rezolucije koju je podnjela Srbija, naći će se još obilježavanje Međunarodnog dana protiv nuklearnih proba, zatim, azerbejdžanska rezolucija o situaciji u Nagorno Karabahu, kao i rezolucija o podizanju nivoa predstavništva Evropske unije u UN.