Proces evropske integracije ne smije biti vezan za priznanje Kosova od strane Srbije istakao je ministar privrede i finansija Kosova Ahmet Shala.

On je zatražio obustavu ekonomske blokade od strane Srbije i s tim u vezi pritisak od strane EU na Beograd.

Shala se, u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA, rekao da Srbija blokira izvoz u i kroz Srbiju sa Kosova.

"Oni ne priznaju pečate naše carine, iako je taj pečat priznat od svih zemalja članice EU, čak i od onih zemalja koje nas nisu priznale", kazao je on dodajući da isto važi i za Bosnu.

"Srbi i Bosanci blokiraju robu koja je proizvedena na Kosovu. To je jako loše. Mi smo dozvolili srpskim proizvodima da dođu na Kosovu, bez ikakve barijere, kako bi međunarodnoj zajednici i Srbima pokazali da ne vjerujemo da nam takvo djelovanje međusobno pomaže", naglasio je Shala.

Na pitanje šta bi moglo značiti po proces približavanja EU, ako Srbija nikada ne prizna Kosovo Shala je kazao da te dve stvari ne bi trebalo vezati.

"Vjerujem da, prvo, Srbiji neće pomoći da ne prizna Kosovo, ali ako na to ne budu spremni, evropska integracija ne bi trebalo da se veže za pitanje priznanja, već za prestanak blokade. Ne smijemo se međusobno sputavati na evropskom putu", obrazložio je on.

Shala ističe da ima malo razumjevanje za to da pet članica EU do sada nisu priznale Kosovo.

Prema njegovim riječima Kosovo je specijalan slučaj.

"Zemlje koje Kosovo vide kao sličan sopstvenim internim problemima, trebalo bi više da razmotre posebnosti Kosova. Ne postoji nikakava analogija između Kosova i internih pitanje u jednoj od pet država", podvukao je on.

"Ne znam šta još treba kao argument da tih pet zemalja prizna Kosovo. A Kosovo ima jasan evropski cilj, i to je argument", dodao je on.