Kosovski premijer Hashim Thaçi pozvao je Srbiju da sjednu za isti sto da bi prevazišli međusobne razlike i duboko neprijateljstvo.

On je u londonskom Guardianu rekao da su razgovori potrebni kako bi se Beograd i Priština okrenuli budućnosti integrisani u EU.

Thaçi kaže da se Kosovo raduje saradnji sa Srbijom i razmatranju konkretnih pitanja čime bi se poboljšao život svih građana.

Guardian navodi da je Thaçi dao kompliment Tadiću, rekavši da je današnja vlada Srbije "potpuno drugačije od one koja je prije 11 godina terorisala njegov narod".

Thaçi u tom kontekstu pominje saradnju srpske i kosovske policije u borbi protiv organizovanog kriminala, u energetici, telekomunikacijama, obrazovanju i pronalaženju nestalih lica, i Albanaca i Srba.

Londonski list, navodi da je kosovski premijer Hashim Thaçi, dvije godine poslije secesije od Srbije i proglašenja nezavisnosti, ponudio novi početak u odnosima sa Beogradom koji je "pod sve većim evropskim pritiskom da uzvrati na sličan način".

Guardian primećuje da je poziv za nove pregovore uslijedio poslije otvorenog upozorenja koje je srpskoj vladi uputio šef britanske diplomatije William Hague, rekavši da Srbi ugrožavaju izglede da se nađu u EU time što odbijaju odnose sa nezavisnim Kosovom.

Gardijan primećuje da je ponuda Tačija, po svemu sudeći, odgovor na sve glasnije pozive iz Brisela i zapadnoevropskih prestonica da se počnu novi razgovori.

Tirana: Sastanak Berisha-Thaçi

Kosovski premijer Hashim Thaçi i predsjednik Vlade Albanije Sali Berisha sastali su se danas u Tirani da bi dogovorili koordinaciju aktivnosti uoči zasjedanja Generalne skupštine UN, koja će sljedeće sedmice raspravljati o prijedlogu rezolucije Srbija o Kosovu.

Sali Berisha je rekao da je uvjeren "u pobjedu", navodeći da će osnova za to biti mišljenje Međunarodnog suda pravde, prenijeli su prištinski mediji.

On je naveo da će Albanija pružiti pomoć Kosovu na međunarodnoj sceni i da će albansko vođstvo raditi svim naporima da Beograd prizna novu realnost na Kosovu.

Kosovski premijer Hashim Thaçi je kazao da očekuje da uslijede nova priznavanja nezavisnosti Kosova, navodeći da je ono spremno da brani svoje pravo.