Političko rukovodstvo Kosova u počinje lobiranje u Ujedinjenim nacijama protiv rezolucije Srbije o Kosovu.

Kako piše prištinska štampa, visoku delegaciju Prištine čine predsjednik, premijer i ministar spoljnih poslova. Oni će u Njujorku boraviti od nedjelje do zasjedanja Generalne skupštine.

Prištinski list "Koha ditore" prenosi danas da će Fatmir Sejdiu, Hashim Thaçi i Skender Hyseni „iz blizine“ pratiti 64. zasjednje Generalne Skupštine UN, a da će pre toga njihova glavna aktivnost biti lobiranje.

"Oni će pokušati da ubjede što veći broj svojih kolega iz zemalja članica UN da priznaju Kosovo za državu i da ne glasaju 9. septembra za prijedlog rezolucije koju je Srbija uputila Skupštini UN“, piše list i dodaje da su zaposleni u protokolu već u Njujorku kako bi dogovorili susrete.

"U zavisnosti od okolnosti, ali najviše kosovska delegacija će vjerovatno biti prisutna u Njujorku - predsednik, premijer, ministar inostranih poslova i tim koji je već sada u Njujorku i radi sa svim našim partnerima i prijateljima, uz obavezu za novi uspjeh za Kosovo", rekao premijer Hashim Thaçi juče na sjednici vlade.

Ambasador Velike Brtianije na Kosovu Andy Sparks je rekao da Srbiji u UN "preti neuspjeh" sa predloženom rezolucijom.

"Ukoliko Srbija nastavi da insistira na ovom nacrtu rezolucije nisam baš siguran, ali prema svim signalima će pretrpeti neuspjeh", rekao je Sparks tokom jučerašnjeg susreta sa kosovskim ministrom Hysenijem.