Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio je da na sjeveru Kosova, prema potrebama, već djeluju specijalne snage kosovske policije.

"Specijalne snage kosovske policije su već upućene i biće i dalje upućivane na sjever Kosova", izjavio je Rexhepi.

Rexhepi je kazao da su u određenim slučajevima, kada je policija bila na nekom zadatku specijalci odlazili i do Zubinog Potoka, bez dozvole Eulexa.

"Prije više od mjesec dana sam pomenuo da će prema potrebi specijalci pojačavati svoje prisustvo na sjeveru. To se i dogodilo. Poznato vam je da je bilo i slučajeva praćenja švercera koji su hapšeni čak i u Zubinom Potoku, u Zvečanu itd. Naravno da to radimo u koordinaciji i ako ima prostora i sa Eulexom, ali ako je akcija u toku i nezavisno od toga", rekao je Rexhepi.

Prema njegovim riječima, specijalci se šalju kako bi se pojačala efikasnost rada na sjeveru i da je i namjena specijalnih snaga da djeluju u određenom trenutku i da nisu stacionirane.

Rexhepi je rekao da se još uvijek radi na ideji o prisustvu specijalnih multietničkih snaga na sjeveru, ali da je za njihovu potpunu funkcionalizaciju potrebna politička saglasnost.