Kosovo bi u budućnosti moglo da postane rezervoar radne snage za zemlje EU, ocjenjuje kosovski ministar za evropsku integraciju Besim Beqaj.

On podsjeća da je stanovništvo Unije sve starije, te da je to šansa mladih ljudi sa Kosova da u budućnosti dobiju zaposlenje na Zapadu.

U intervjuu agenciji APA, koji prenose austrijski internet-mediji, Beqaj je rekao da će "kada Kosovo bude pristupilo Evropskoj uniji, ona profitirati od mladog i inteligentnog kosovskog stanovništva".

Kosovski ministar se nada da će građani Kosova već od 2012. godine u zemlje EU moći da putuju bez viza, a još ovog mjeseca očekuje početak pregovora sa Evropskom komisijom o liberalizaciji viznog režima.

Beqaj je naveo da će kosovska vlada pokrenuti i informativnu kampanju sa ciljem da građanima objasni da "putovanje bez viza nije vezano sa dobijanjem radne dozvole".

Sadašnji vizni režim Beqaj smatra "kontraproduktivnim", jer "oni koji žele da putuju u EU, i pronađu način, a koristi od toga ima organizovani kriminal".

U intervjuu se prenosi da ministar ne očekuje da bi približavanje Kosova EU moglo da počne prije nego što nezavisnost priznaju sve države članice i navodi da "Kosovo uviđa da EU nije spremna da sebi natovari na vrat još jedan problem kao što je onaj kiparski".

U vezi sa tim, Beqaj je pozvao Brisel, kako se prenosi u intervjuu, da sa Srbijom ne počinje pregovore o članstvu ako se Beograd ne pomiri sa nezavisnošću Kosova.

Jer, kako APA prenosi Beqajev stav, "teritorijalnim pretenzijama prema Kosovu Beograd krši kriterijume za ulazak u EU".