Kosovska opozicija i analitičari ocjenili su da je za Kosovo neprihvatljiva ideja o široj autonomiji za sjever Kosova ili ideja o razmjeni teritorija između sjevera Kosova i juga Srbije.

Ovi prijedlozi proizilaze iz posljednjeg izvještaja Međunarodne krizne grupe, koje je dan ranije odbacio i premijer Kosova.

Podpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Blerim Shala, izjavio je da su preporuke Međunarodne krizne grupe iznenađujuće, naročito kada se radi o eventualnim rješenjima za sjever Kosova.

Shala je naglasio potrebu da se pitanje sjevera riješi u sklopu mogućnosti koje nudi Ahtisarijev plan.

“Tu se govori o statusu sjevernog Kosova. Mi smo uvijek govorili da se sjever Kosova ne može tretirati kao tema statusa ili teritorijalnosti, već se treba tretirati u sklopu plana predsjednika Ahtisarija, u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosova”, rekao je Shala.

Analitičar Behlul Beqaj kaže da će planovi kao što su razmjena teritorije sa Srbijom ili odvajanja sjevera imati posljedice na cijelom Balkanu.

“Smatram da je posljednji izveštaj MKG dolio ”ulje na vatru” u situaciji kada bi trebao da počne proces rješavanja pitanja sjevernog Kosova. Do sada su svi bili svijesni da status quo ne može ostati, ali naravno da su bili svijesni da se mora doći do promjena koje bi sačuvale teritorijalni integritet Kosova”, kaže Beqaj dodajući da razmjena ili podjela mogli da prouzrokuju efekte koji bi bili veoma fatalni za ovaj dio Evrope.

MKG izveštaj je podrška srpskoj rezoluciji

Na posljednjem sastanku Međunarodne upravljačke grupe koja nadgleda posao Međunarodne civilne kancelarije u Prištini, naglašena je važnost o tome da ne treba doći do promjena granica na Kosovu.

Iz MCK kažu da Ahtisarijev plan nudi proširene nadležnosti opštinama gdje su Srbi većina. Putem pisane izjave, glasnogovornik ove kancelarije Andy McGuffy je rekao da pored “sopstvenih” i delegiranih nadležnosti datim svim opštinama na Kosovo, opštine sa srpskom većinom imaju proširene nadležnosti, na primjer, u zdravstvu ili obrazovanju.

Sve opštine na sjeveru Kosova će imati koristi od postojećeg prenosa nadležnosti, što garantuje sveobuhvatan preijdlog za rješenje statusa i Zakon o lokalnoj samoupravi.

O prijedlozima o podjeli ili razmjeni teritorija, na osnovu MKG, trebalo bi da se raspravlja tokom budućih pregovora Beograda i Prištine.

Blerim Shala međutim smatra da se zvanična Priština treba da se založi da se tokom pregovora Prištine i Beograda razgovara o temema određenim u pismu šefa diplomatije EU Catherine Ashton, koja je predvidjela razgovore u svojstvu dobrih susjeda sa ciljem učlanjenja u EU. Shala navodi da izveštaj MKG zapravo podržava draft-rezoluciju koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN-a.