Na osnovu novog programa izraelske vlade časovi arapskog jezika postaće obavezni u izraelskim školama, počev od petog razreda osnovne škole.

Ove godine će učenje tog jezika početi u 170 škola na sjeveru Izraela, a cilj je da se arapski uvede u sve škole. Sve do sada izraelski učenici imali su mogućnost da uče arapski kao drugi jezik od sedmog do desetog razreda. Isto tako su se mogli učiti ruski, francuski ili amharski jezik, kojim govore etiopski Jevreji.

Međutim, zbog zahtjeva samih učenika izmjenjen je školski program.

"Živimo u zemlji koja ima dva zvanična jezika", rekao je Šlomo Alon, koji je zadužen za arapsko i islamsko obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, naglasivši da će učenje arapskog promovisati toleranciju i poslati poruku prihvatanja.

Ministarstvo obrazovanja, kako je rekao Alon, zainteresovano je da pruži mogućnosti zapošljvanja arapskih učitelja u okviru izraelskog obrazovanja.

"Država teži potpunoj jednakosti građana. Nećemo se baviti konfliktima zasnovanim na kulturnom identitetu", rekao je on.

U izraelskim školama ima oko 1.000 nastavnika arapskog, uglavnom Jevreja.

Zvaničnici ministarstva se nadaju da će programa nazvan "Ja salam" pomoći da jezik posluži kao kulturni most i promoviše toleranciju između Jevreja i Arapa, koji čine petinu izraelskog stanovništva. Ima ih oko1,5 miliona, od ukupno 7,5 miliona žitelja Izraela.