Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer ukazao je u Beogradu u razgovoru sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i predstavnicima Vlade Srbije na neophodnosti direktnih razgovora Beograda i Prištine.

"Zanijer je u izlaganju naglasio potrebu direktnog dijaloga Begrada i Prišitne kako bi se rješila otvorena pitanja od zajedničkog interesa", navodi se u saopštenju šefa informativne službe UNMIK-a Olivija Salgada.

Zanijer je razgovarao sa predsednikom Tadićem, zamjenikom predsjednika Vlade Ivicom Dačićem, ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, državnim sekretarom Oliverom Ivanovićem, kao i sa stranim zvaničnicima u Beogradu.

Zanijer je rekao da su UN spremne da podrže razgovore, ali da vodeću ulogu u organizovanju dijaloga treba da ima EU s obzirom na evropsku perspektivu cijelog regiona.

Šef UNMIK-a je - kako je navedeno srpskim zvaničnicima - ukazao i na zabrinutost generalnog sekretara UN zbog stanja na sjeveru Kosova, ukazavši da će upravo direktan dijalog i konsultacije imati veliki značaj za rješavanje vitalnih pitanja u tom regionu.