Slovenija još nije zauzela konačan stav o srpskoj rezoluciji o Kosovu, o kojoj će raspravljati Skupšina UN, dok Hrvatska tu rezoluciju vjerovatno neće podržati.

Otpravnica poslova slovenačke ambasade Jadranka Štrum Kocjan kaže da Slovenija očekuje da će tekst rezolucije koju je podnjela Srbija biti promjenjen amandmanima.

"Tekst Rezolucije o Kosovu, u formi u kojoj je predložen, za Sloveniju nije prihvatljiv, ali još nemamo konačan stav oko glasanja", kazala je ona za radio "Slobodna Evropa".

"Čekamo raspravu u Generalnoj skupštini UN i očekujemo da će se tekst promeniti amandmanima. Na kraju tog dijela procedure, rasprave, zauzećemo konačan stav", kazala je ona.

Ona je, takođe, rekla da se Slovenija, koja je priznala Kosovo, zalaže za što skoriji početak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine.

Šefica Odsjeka za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova Sandra Rizmaul izjavila je "Slobodnoj Evropi" da je, s obzirom na to da je Hrvatska priznala Kosovo i da se izjasnija u njegovu korist pred Međunarodnim sudom pravde, "odluka da ne podrži srpsku rezoluciju u UN logičan nastavak dosledne politike Republike Hrvatske".

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski smatra da će većina država regiona pokušati da ne bude prisutna u vrijeme glasanja, a da će, ako budu prisutne, glasati protiv "i zbog toga što su priznale Kosovo i zbog američkog pritiska".

Sekretar Ministarstva spoljnih poslova BiH Željko Samardžija je podsjetio da BiH "nije priznala Kosovo i neće to uraditi", a da u vezi sa debatom u Generalnoj skupštini 9. septembra "možda i postoje određene mogućnosti nekog lakšeg dogovora u interesu dobrosusjedske saradnje dve zemlje u regionu".