Amerika je pripremila svoju rezoluciju povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu u kojoj je ključno da se traže pregovori između Beograda i Prištine i zaključuje nepromenljivost statusa Kosova. Vašington još nije odlučio da li da svoju rezoluciju preda direktno ili preko prijateljske zemlje, na primer Albanije, piše „Blic“ navodeći Obrada Kesića, vašingtonskog analitičara o najnovijim odlukama američke administracije.

Kesić kaže da pred Generalnu skupštinu UN posvećenu, pored ostalog, i pitanju Kosova, ne treba očekivati promjenu dosadašnjeg stava SAD jer je u toku promjena administracije. Vašington će, kaže on, čvrsto nastaviti da insistira na tome da Beograd promjeni svoju rezoluciju i iz nje izbaci ne samo sporni uvod, u kome se konstatuje da je neprihvatljiva jednostrano proglašena nezavisnost, već i rečenicu kojom se traže pregovori o „svim otvorenim pitanjima“.

- SAD će još pokušati da ubjede Srbiju da promjeni rezoluciju, a u slučaju da se to ne dogodi, pripremili su svoju varijantu. Najverovatnije da će svoj prijedlog predati preko prijateljske zemlje jer tako mogu da obezbjede veći broj glasova „za“ jer ima zemalja koje automatski glasaju protiv svega što predloži Amerika - kaže Kesić za „Blic“.