Priština neće dozvoliti odvajanje i nezavisnost sjevera Kosova, rekao je Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi.

"Mi ćemo pažljivo pratiti situaciju i bićemo, u dogovoru sa međunarodnom zajednicom, spremni da reagujemo ukoliko ta stvar bude napredovala", zaključio je Rexhepi.

On je izjavio je da najava da su Srbi na sjeveru Kosova spremni da proglase nezavisnost dolazi iz DSS Vojislava Koštunice, odnosno Milana Ivanovića, označivši je kao "prijetnju" i "provokaciju", objavila je prištinska štampa.

"Mi smo, takođe, obavješteni da međunarodni faktori ne dozvoljavaju tako nešto, odnosno da će, ako se to dogodi, preduzeti adekvatne mjere", dodao je Rexhepi.

Rexhepi je najavio da će Kosovo u septembru dobiti strategiju za liberalizaciju viznog režima.

Rexhepi je napomenuo da je dobio uvjeravanja iz Brisela da neće biti dodatnih uslova za kosovske institucije koji bi proces vizne liberalizacije usporili.

Priprema za UN

Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je da se Kosovo priprema, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, za predstojeće zasedanje Generalne skupštine UN, prenjela je prištinska štampa.

"Poslije Međunarodnog suda pravde očekujemo još jednu potvrdu našeg prava na nezavisnost i otvaranje novog poglavlja integracija u euro-atlantske strukture i UN", rekao je Thaçi.