Na severu Kosova izašla je u javnost deklaracija kojom bi opštine tog područja navodno proglasile nezavisnost. Deklaraciju koju niko nije potpisao i kojoj se ne zna autor mogla je, između ostalog, da se vidi u kafanama i ugostiteljskim lokalima na severu.

Pojedini srpski lideri na severu smatraju da je deklaracija stigla iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, dok iz ovog ministarstva poriču takve izjave. Priština na ovo gleda kao na provokaciju i pretnju.

Deklaracija čiji su delovi objavljeni u nekoliko srpskih medija na Kosovu zove se “Deklaracija o nezavisnosti saveza opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija“ i sadrži osam tačaka.

U njoj, kako prenose srpski mediji na Kosovu, kaže se da se tekst ovog dokumenta isključivo odnosi na nezavisnost teritorija i opština iz sastava Saveza Opština Autonomne pokrajine Kosova i Metohije od „tvorevine koju su njeni stvoritelji nazvali Republika Kosovo“.

Marko Jakšić, jedan od srpskih lidera na severu Kosova, kaže da nikada nije čuo za Savez opština Saveza Opština Autonomne pokrajine Kosova i Metohije i da ne zna ko je autor ove deklaracije.

Jakšić pretpostavlja da je deklaracija o nezavisnosti opština, koju niko nije potpisao, stigla iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije kako bi se doznalo šta o tome misle Srbi na severu Kosova. Međutim, on je smatra neprihvatljivom za srpski narod na Kosovo.

“Ja pretpostavljam da eventualno nije stigla iz Ministarstva za Kosovo ali kad sam koga kod pitao niko ne zna…Svi se prave naivni...Ne znaju odakle je i ne znaju šta je. Ja sam imao prilike da je gledam po kafanama. Lično mislim da je neko namerno proturio da oslušne šta jednostavno misle politički prvaci Srba, i šta misli srpski narod koji živi na ovom prostoru. Po meni, ono što u njoj stoji je neprihvatljivo za Srbe koji žive na prostoru Kosova i Metohije a najmanje je u interesu i sprske države i njene interese”, kazao je Jakšić.

Demant iz Beograda

Da je deklaracija stigla iz Ministarstva za Kosovo demantuje Oliver Ivanović, državni sekratar za Kosovo u ovom ministarstvu.

“Ovu deklaraciju niko nije potpisao i niko je nije podržao, a najmanje to može da uradi Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ili Vlada Srbije…Ja mislim da je ovo preterana pažnja za jednu ne tako značajnu inicijativu”, kazao je Ivanović, dodajući da se cilj jednog ovakvog postupka ne može znati dok se ne otkrije ko je autor ove deklaracije.

Najave da sever Kosova može proglasiti nezavisnost zvanična Priština vidi kao provokaciju i pretnju.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi kaže da će Vlada Kosova reagovati u skladu sa ponašanjem srpskih subjekata na severu koji su najavili avanturističke korake, kako je on opisao najavu za nezavisnost Kosova.

“Ovo je pretnja i provokacija i oni su očekivali da ćemo mi na to reagovati na nesmotren način. Ali, mi smo iz bliza pratili situaciju i u koordinaciji sa međunarodnim faktorom bili smo spremni da delujemo ukoliko dođe do tako nečeg”, kazao je Redžepi.

Nakon ovakve nepotvrđene najave o mogućnosti preduzimanja koraka koji bi vodili ka proglašenju nezavisnosti ovog dela Kosova, u utorak su u Prištini predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaqi sazvali sastanak sa predstavnicima država Kvinta (Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, SAD), ali se na kraju nije objavio zvaničan stav.

Pojedini mediji na Kosovu su ovu deklaraciju nazvali prvoaprilskom šalom usred avgusta.

RSE