Premijer Kosova Hashim Thaçi obavjestio je pismom šefa Međunarodne civilne kancelarije da Vlada Kosova neće dozvoliti posjete srpskih zvaničnika Kosovu, zbog političkih provokacija tokom njihovih ranijih dolazaka, prenosi u srijedu prištinska štampa.

Kako piše dnevnik Koha Ditore, Thaçi je pismom obavjestio visokog predstavnika EU na Kosovu Pietera Feitha da Vlada Kosova neće dozvoliti posjetu ministra za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Gorana Bogdanovića 19. avgusta 2010, i da se "suspenduju" ostali zahtjevi za posjete.

U pismu čiji je faksimil objavljen u izdanju lista za srijedu, Thaçi je naveo da je odlučio da "suspenduje" sve zahtjeve predstavnika Srbije koji planiraju da posjete Kosovo jer do sada nisu uspjevali da se "ponašaju prema pravilima i procedurama za posjete srpskih zvaničnika Kosovu".

"Ova suspenzija ostaje na snazi do neke druge odluke", kaže u pismu premijer Kosova, ističući da ta odluka nema nikakve veze sa slobodom kretanja, već da je njen cilj da se "preduprede političke provokacije" zvaničnika Vlade Srbije na Kosovu.

U kancelariji Pietera Feitha u Prištini nisu hteli da komentarišu pismo premijera Thaçija sa obrazloženjem da je isključivo pravo Vlade Kosova da dozvoli, ili spriječi posjete, dok je zadatak kancelarije visokog predstavnika EU bio da olakša organizovanje posjeta.