Predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaçi su u pismu pozvali sve zemlje članice UN-a da se “suprotstave rezoluciji sponzorisanoj od strane Srbije, jer je potpuno nepotrebna i predstavlja neprihvatljivu kritiku prema odluci Međunarodnog suda pravde."

Kosovska opozicija smatra da je pismo koje su uputili predsjednik i premijer Kosova zemljama članicama UN-a i međunarodnim organizacijama trebalo da se pošalje mnogo ranije.

Mimoza Kusari-Lila iz opozicione Alijanse Novo Kosovo smatra da samo slanje pisma, odnosno takav oblik diplomatske komunikacije nije dovoljan.

“Slanje pisama nije najbolji oblik diplomatije. Kosovska strana šalje pisma dok srpska strana ima svoje emisare po svetu koji direktno razgovaraju sa predstavnicima zemalja kako bi blokirali Kosovo, a progurali svoju inicijativu pred Generalnom skupštinom”, rekla je Kusari-Lila.

Ahmet Isufi iz Alijanse za Budućnost Kosova smatra da je slanje pisma trebalo da se desi mnogo ranije.

“Takva pisma je trebalo da se pošalju odmah nakon proglašenja nezavisnosti, ali i da se kontinuirano radi na stvaranju ekipa koje bi lobirale u svim zemljama koje do sada nisu priznale Kosovo. Prema tome, smatramo da Vlada Kosova i institucije kasne u preduzimanju radnji koje bi donele nova priznanja”, kaže Isufi.

Isto smatra i Naser Rugova iz Demokratskog saveza Dardanije, dodajući da bi Vlada Kosova ubuduće trebalo da se konsultuje i sa opozicijom.

“Apelujem na predsednika i premijera da uključe  opoziciju, akademski svet, civilno društvo ali i naše ljude koji su uticajni u dijaspori, a koji mogu da lobiraju izvan zemlje, zato što stanje na Kosovu postaje nepodnošljivo”, rekao je Rugova, izražavajući nadu da će dosadašnji prijatelji Kosova ponovo pomoći Kosovu da izađe na pravi put.

Analitičar Arben Qirezi pismo koje su predsednik i premijer Kosova poslali zemljama članicama UN-a, tražeći priznanje nezavisnosti Kosova i odbijanje rezolucije Srbije o Kosovu tokom predstojećeg zasedanja Generalne skupštine, ocenjuje kao dobar početni kontakt sa tim zemljama. Qirezi međutim smatra da se takva komunikacija treba ojačati, naročito sa zahtevom priznanja nezavisnosti Kosova.

On takođe ne vidi razlog zašto bi zemlje članice UN-a izglasale još jednu rezoluciju Srbije u vezi sa Kosovom.

 “Generalna skupština UN-a dobila je odgovor na pitanje koje je postavila Međunarodnom sudu u Hagu u oktobru 2008. godine, tako da ne vidim razlog zašto bi zemlje članice UN-a, koje će biti prisutne na Generalnoj skupštini, glasale za neku drugu rezoluciju koju će predstaviti Srbija. Važnost ovog zasedanja je u tome da, pošto će Generalna skupština diskutovati o mišljenju MSP, ono može predstavljati prekretnicu koju Kosovo treba da iskoristi kako bi unapredilo svoju međunarodnu poziciju. Ovo predstavlja veoma dobru šansu za Kosovo koja se mora iskoristiti," zaključuje Qirezi.

RSE