Glasnogovornik Međunarodne civilne kancelarije Kai Mueller-Berner izjavio je da neće biti modifikacije Ahtisarijevog plana u dijelu koji se odnosi na sjever Kosova.

Mueller-Berner je rekao da plan Ahtisarija predviđa široka ovlašćenja za novu opštinu Sjeverna Mitrovica u kojoj Srbi imaju većinu, kao i konstruktivnu ulogu Beograda.

Prema njegovim riječima, plan nudi široke aranžmane za lokalnu samoupravu u Sjevernoj Mitrovici, što uključuje znatna ovlašćenja u sekundarnoj zdrastvenoj zaštiti i obrazovanju i visokom obrazovanju.

Druge opštine na sjeveru će imati koristi od proširenja ovlašćenja i snažno opredeljenje za prava manjina, naveo je Mueller-Berner za albanski servis Bi-Bi-Sija.

On je ocjenio da je plan Martija Ahtisarija ostvaren u suštini, ali da ostaju neispunjena značajna pitanja kao što su proces decentralizacije i stvaranje nove opštine Sjeverna Mitrovica, ocjenivši da su i na ovom planu napravljeni značajni pomaci.

Kai Mueller-Berner je ponovio stav Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo da je poslije savjetodavnog mišljenja MSP vrijeme da Kosovo i Srbija započnu iskren dijalog "kao dve nezavisne države" kako bi se identifikovali i rješili praktični problemi od zajedničkog interesa i na korist građana dveju zemalja.