Oko 45.000 Srba moglo bi da napusti srpske paralelne strukture na Kosovu, jer više neće primati plate iz Srbije, ocjenjuje u današnjem broju prištinski dnevnik "Exspress".

List prenosi da je Ustavni sud Srbije ocjenio da je odluka vlade Srbije iz 2003. godine o isplati takozvanog kosovskog dodatka Srbima na Kosovu neustavna.

"Nastavnici, profesori, zdravstveni radnici, državni zvaničnici, svi oni koji su uzeli plate iz državnog budžeta Srbije za rad na Kosovu, ostali su bez 'kosovskog dodatka'", piše "Express" i navodi da je svaki Srbin zaposlen na Kosovu do 2008. godine dobijao dvije plate mjesečno.

Dnevnik dodaje da je bilo i slučajeva u kojima su ustanovljene velike manipulacije sa parama koje su stizale iz budžeta Srbije, jer su pojedinci imali dva, ili više radnih mjesta na Kosovu i tako mjesečno dobijali više plata.

List prenosi izjave srpskih predstavnika na Kosovu koji su ocjenili da će odluka Ustavnog Suda Srbije "uticati da srpski intelektualci napuste Kosovo".  

"Šteta će biti i psihološka i finansijska. Srbija bi trebala da se ponaša kao Izrael u Gazi, gdje svojim građanima daje tri plate mjesečno", rekla je direktorka zdravstvene ustanove u Gračanici Rada Trajković.

"Express" podsjeća da je Srbija isplaćivala 26 milijardi dinara mjesečno za plate oko 45.000 Srba na Kosovu.