Samo nešto više od polovine zahtjeva utvrđenih Ahtisaarijevim paketom moglo je do sada biti ispunjeno u potpunosti, stoji u procjeni Međunarodnog civilnog ureda, dok je premijer Hashim Thaçi izjavio je da ovaj dokument, na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova, implementiran više od 90 posto.

U nedavnoj procjeni Međunarodnog civilnog ureda (ICO), mandatara koji osigurava provedbu Ahtisaarijevog paketa, stoji da do 14. juna ove godine, postoji sedam zahtjeva za koje kosovske institucije do sada nisu ništa učinile da bi ih ispunile i 46 koje su donekle ispunile. Dok 58 ostalih zahtjeva je u potpunosti ispunjeno. Pretvoreno u procentima dobijamo da je 51,78 posto paketa u potpunosti ispunjeno, ali da se većina tih zahtjeva odnosi na zakone.

Bazirajući se na matrici od 18 strana nadgledanja Ahtisaarijevog paketa, pod nazivom "Implementacija sveobuhvatnog prijedloga za rješavanje statusa - status provedbe", stoji da neki od ovih zahtjeva, koji se pojavljuju kao standardi, trebaju zajednički implementirati domaće i međunarodne institucije dok će ostale posebno, samostalno.

Tako je službena Priština ispunila 50 zahtjeva, 44 djelomično ispunila, dok ostalih 4 nisu niti počeli ispunjavati. Aktivniji u ispunjavanju, prema podacima Koha Ditore, su predstavnici međunarodnih institucija na Kosovu, koji su implementirala 33, 14 djelomično, a tri nisu nimalo.

Srbija je s druge strane pokazala jako malo interesa za ispunjavanje uvjeta koji proizlaze iz Ahtisaarijevog paketa. Dok se Makedonija pokazala kooperativnom, upućen joj je zahtjev - demarkacija granice između nje i Kosova - i on je ispunjen.