Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) i Međunarodna civilna kancelarija EU (ICO) ne namjeravaju da u ovom periodu ispune zahtjev kosovskih vlasti za prenošenje posebnih ovlašćenja.

Pozivi kosovske Vlade da se međunarodne misije na Kosovu odreknu egzekutive i prezmu ulogu nadgledanja ponovo su aktuelizovani zbog savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Portparol EULEX-a Blerim Krasniqi podsjeća u pisanom saopštenju da su ovu misiju na Kosovo pozvale kosovske ustanove, u okviru mandata koji je odobrilo 27 članica EU.

“Ovaj mandat je upravo produžen do 2012 godine, bez ikakvih promjena. Krajnji i zajednički cilj EULEX-a i lokalnih institucija je da nadležne kosovske ustanove zadužene za poštovanje zakonitosti steknu dovoljno iskustva kako bi garantovale da svi građani imaju koristi od vladavine prava tako da EULEX može postepeno da napušta Kosovo i prenosi svoje izvršne funkcije u zavisnosti od napretka koji ostvari kosovska policija, pravosudni sistem i carina”, kaže Krasniqi.

Portparol ICO-a, Kaj Miler Berner (Kai Mueller), kaže za Radio Slobodna Evropa da će progres koji ostvare lokalne institucije u primeni Ahtisarijevog plana opredeliti promene u ulozi ove misije.

“Međunarodna upravljačka grupa jedino ima nadležnost da promjeni aktivnosti i strukturu Međunarodne civilne kancelarije. Veliki deo Ahtisarijevog plana je primjenjen, međutim, ključna pitanja još nisu rješena kao što je decentralizacija, prije svega na sjeveru Kosova. Međunarodna civilna kancelarija će i dalje biti partner i snažno će podržavati napore Vlade Kosova u cilju stvaranja decentralizovane, multietničke države koja će funkcionisati na dobrobit svih građana na celoj teritoriji”, pojašnjava Berner.

Ekzekutivne nadležnosti šefa Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta (Pieter Feith), omogućavaju mu da interveniše u rad kosovskih institucija, ukoliko one krše odredbe Ahtisarijevog plana. Te nadležnosti do sada nije koristio.

Sa druge strane, EULEX je upotrebio svoja izvršna ovlašćenja u nekoliko slučajeva u istragama protiv korupcije.