Kosovski premijer Hashim Thaçi odbacio je danas mogućnost da se za rješavanje situacije na Kosovu primjeni model Južnog Tirola u Italiji.

"Sva pitanja na Kosovu će se rješiti na osnovu plana bivšeg predsjednika  Ahtisarija", rekao je kosovski premijer na sjednici Vlade Kosova.

I zamjenik premijera Hajredin Kuçi je rekao da bi promjena plana Martija Ahtisarija bila opasna i da bi izazvala stvaranje debalansa u funkcionisanju Kosova, zbog čega su je odbacile kosovske institucije.

Današnja Koha Ditore je, pozivajući se na diplomatske izvore, objavila da su Priština i Beograd saglasni sa primjenom modela Južnog Tirola.

Taj prijedlog bi doveo do modifikacije plana Martija Ahtisarija dajući veća finansijska ovlašćenja sjevernom dijelu Kosova pri naplati poreza.

Takođe, četiri opštine u tom dijelu Kosova bile bi priznate kao posebna jedinica i imale bi veća ovlašćenja.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je prije dva dana pred medijima izrazio spremnost da se za sjever Kosova nađe "integrativno riješenje".

"Mi imamo samo jedno riješenje - potpuno sprovođenje plana Martija Ahitsarija sa kreativnim idejama, sa idejama koje znače integraciju u smislu multietničnosti", rekao je Thaçi.