Ruski predsednik Dmitri Medvedev je rekao u četvrtak da su šumski požari u mnogim delovima centralne i zapadne Rusije uništili četvrtinu obradivog zemljišta pod žitaricama.

Govoreći prilikom posete južnoj Rusiji, na sastanku posvećenom stabilizaciji tržišta pšenice, predsednik Medvedev je rekao da se mora izbeći rast cena prehrambenih proizvoda.

Prošle nedelje, u Rusiji je uvedena zabrana izvoza pšenice zbog štete izazvane nezapamćenim požarima proteklih nedelja.

Ruske vlasti su uvele dodatne patrole na celoj teritoriji sa zadatkom da se bore protiv sve ozbiljnijih šumskih požara u celoj zemlji.

Posle prvih kiša u centralnoj Rusiji, Moskovljani su malo odahnuli od gustog smoga ali čuju se i upozorenja o mogućem povratku ekstremno visokih temperatura i opasnosti od novih požara.
 
Požari u Rusiji

BBC-jev dopisnik u Moskvi je javio da se u celini stanje u Rusiji poboljšava, požari gase a meteorolozi najavljuju zahlađenje uskoro.

U Moskvi je četvrtak bio drugi vedar dan za redom, bez smoga - iako su stručnjaci upozorili da je nivo kiseonika u atmosferi još vrlo nizak zbog nedavnih višednevnih požara oko grada.

Ruski stručnjaci kažu da je nivo kiseonika u glavnom gradu iznosio u četvrtak 25 posto od normalnog.

Čeronobilj bezbedan?

Vatra se opasno približila i delu Rusije - uz granicu sa Ukrajinom i Belorusijom - u kojem se nalazi nuklearna elektrana Černobilj.

To je u svetu izazvalo bojazni da će nuklearka biti oštećena i da će doći do širenja radioaktivnog zračenja.

Ekološke grupe koje prate kretanje požara u Rusiji kažu da snimci, dobijeni od američke svemirske agencije NASA-e, pokazuju da je vatrena stihija stigla na oko sto kilometara od nuklearke u Černobilju.

Ipak, nekoliko stručnjaka kaže da je opasnost vrlo mala da dođe do "ozbiljnijeg" radioaktivnog zagađenja atmosfere.

U gradu Brijansku, u regionu oko Černobilja, ugašeno je nekoliko požara, saopštilo je resorno ministarstvo, dok zvaničnici na terenu saopštavaju da se situacija nadgleda iz minuta u miunut i da nema mesta panici.

Ipak, izvori NATO-a koji preko satelitskih snimaka prate kretanje požara u Rusiji saopštili su u petak da za sada nema opasnosti da požari izazovu nuklearnu katastrofu i oštećenje elektrane u Černobilju.

174 hiljade hektara pod požarima

Mnoge organizacije za zaštitu životne sredine upozorile su da bi radioaktivne čestice, koje su nakon nesreće u nuklearnoj elektrani pre više od dvadeset godina koncentrisane u tlu, mogle ponovo da se nađu u vazduhu zbog šumskih požara i da bi vetar mogao da ih raznese po čitavom regionu, pa i šire.

Požari u Rusiji traju već nedelju dana, a vlasti tvrde da je velika većina pod potpunom kotrolom vatrogasaca i službi bezbednosti.

Teritorija zahvaćena nepogodama se prepolovila na 92 hiljade hektara, dok je juče bila čak 174 hiljade hektara.

U Moskvi je u sredu, nakon nedelju dana gustog dima i smoga na ulicama, konačno osvanulo vedro jutro.

Prema podacima objavljenim u sredu, širom Rusije još gori oko šest stotina požara, a meteorolozi upozoravaju da opasnost još uvek nije prošla i da bi dim i smog uskoro mogli da se vrate.

BBC