Nakon što je premijer Kosova Hashim Thaçi nazvao tvrdnje opozicione Alijanse za budućnost Kosova o tajnim razgovorima Vlade Kosova i Vlade Srbije smešnim, potpredsednik Alijanse Ardian Gjini, koji je inače objavio informaciju o tajnim razgovorima, kaže da je ovo još jedna greška kosovskog premijera.

"Mislim da će doći vreme kada će se javnost upoznati o svakom detalju. Nikada se ništa nije moglo zauvek sakriti. Ono što je važno je to da javnost zna ko priča u njihovo ime, a oni koji pričaju u ime naroda moraju da objave agendu razgovora, moramo da znamo o čemu se priča. Premijer, umesto što kvalifikuje, trebao je da objasni zašto visoki zvaničnici njegove vlade putuju u pojedinim mestima, o kojima ne možemo sada da govorimo, i u isto vreme, on na ovo pitanje treba da gleda ozbiljnije a ne da ga smatra smešnim,…kao i razgovore o kupovini električne energije iz Srbije. Ne zaboravite, postoje mnogi sastanci koji se održavaju a javnost ne zna šta se dešava", rekao je Gjini.

Gjini je u utorak tokom konferencije za štampu izjavio da kakvi se god razgovori vodili a da su tajni, oni ne mogu biti u dobrobit Kosova, bilo da se radi o nekom biznisu ili severu Kosova. On je dodao da ukoliko Vlada porekne ove tvrdnje, Alijansa će biti primorena da izađe sa više detalja

U vezi sa severom, zamenik premijera Hajredin Kuci je rekao da o će problemima u ovom delu zemlje, kosovske vlasti razgovarati samo uz prisustvo međunarodne zajednice i lokalnih Srba, a ne sa Srbijom.

Spekulacije

“Nemamo potrebu za kompromis sa Srbijom. Teritorijalna celovitost Kosova, nezavisnost Kosova i unutrašnja organizacija su unutrašnja pitanja Kosova. U tom pravcu, mi sarađujemo sa lokalnim stanovništvom tamo i sa međunarodnom zajednicom na Kosovu”, rekao je Kuqi.

U međuvremenu, Driton Lajçi, politički analitičar sa Kosova, kaže da su navodi iz Alijanse za budućnost Kosova o tajnim sastancima Prištine i Beograda spekulacije, obzirom da Alijansa nije htela da objavi činjenice o tome.

“Alijansa za budućnost Kosova nema razloga da krije činjenice ako ih ima, zato što bi to išlo u njenu korist i u korist Kosova. Ako se Vlada Kosova tajno sastaje sa Srbijom, onda ABK treba da iznese činjenice zato što je to bitno pitanje, ne bi trebala da se igra sa tim i to ne bi trebalo da ostane kao spekulacija. Sad za sad, to su spekulacije”, kazao je Lajqi.

Kosovski analitičar, Lajçi, još dodaje da Vlada Kosova nema razloga da tajno razgovara i zato što to može biti kontraproduktivno, a tajni sastanci bez međunarodnog posrednika u ovom trenutku ne idu u ničiju korist.

“Dok se nalazimo ispred veoma važnih događaja, kao što je Generalna Skupština UN-a, ovi tajni dogovori se ne smeju desiti bez nekog ozbiljnog posrednika kao što su SAD ili EU, zato što smo još uvek pod njihovim uticajem. Direktni tajni dogovori bez ozbiljnog posrednika neće imati pozitivne rezultate i neće ićci u korist Kosova, niti će biti u interesu međunarodne zajednice”, zaključio je Lajçi.

RSE