Sinoćnjim zalaskom sunca nastupio je mubarek mjesec ramazan 1431/2010. godine, a prvi dan posta je danas, 11. augusta. Ramazan je mjesec objave Kur'ana koji će muslimani provesti u postu i ibadetu.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice ovogodišnji ramazan ima 29 dana, a prvi dan Ramazanskog bajrama je 9. septembra.

Ramazanski post je treći od pet stubova islama. Za vrijeme ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića, te seksualni odnosi i pušenje duhana.

Od njih se također očekuje da što vjernije slijede učenje poslanika Muhammeda, što uključuje i izgradnju dobrih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i djela. Po riječima poslanika Muhammeda, uz jelo i piće, post kvare i laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

U ramazanu je i noć Kadr (27. noć ramazana), po Kur'anu bolja od 1.000 drugih noći, u kojoj je i počela objava Kur'ana. Tu noć muslimani posebno provode u ibadetu i upućuju dove Bogu, budući da predaje kažu kako se u toj noći može promijeniti sudbina ljudi.

Redakcija Info-ks.net-a svim muslimanima želi berićetan ramazan uz želju da ga provedu u miru i blagostanju sa svojim porodicama.