Miljenik vlasti

Oduzet pasoš, zabranjen izlazak iz Srbije i obaveza da se beogradskoj policiji javlja dva puta mesečno.

To su, već godinu dana, jedine mere državnih organa Srbije protiv Milana Radoičića, bivšeg potpredsednika Srpske liste koji je javno preuzeo odgovornost za oružani napad na Policiju Kosova u Banjskoj.

Vlasti u Srbiji odbijaju da Radoičića izruče Kosovu i poručuju da će mu suditi "srpski sudovi", dok ih kosovski zvaničnici optužuju da mu pružaju zaštitu.

'Radoičić se redovno javlja policiji'

Viši sud u Beogradu, koji je izrekao mere Radoičiću, za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da ih on poštuje i da se redovno javlja u nadležnu policijsku stanicu.

Mere se, kažu u sudu, produžavaju na svaka tri meseca.

Poslednji put su protiv Radoičića produžene početkom jula.

Gde Radoičić trenutno boravi u Srbiji, međutim, nije poznato.

Policija do objave teksta nije odgovorila na pitanja RSE, a na telefonske pozive nije odgovarao ni Goran Petronijević, Radoičićev advokat.

'Miljenik vlasti'

Predrag Petrović iz nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Radoičića opisuje kao "miljenika" vlasti Aleksandra Vučića.

"Na osnovu toga da i dalje nemamo ozbiljniji sudski postupak protiv Radoičića u Srbiji, sve ukazuje da je on pod zaštitom države", dodaje on za RSE.

Radoičiću je, odlukom suda u Beogradu, zabranjeno i da se vrati na Kosovo, gde je 24. septembra 2023, prema sopstvenim rečima, organizovao napad u kojem je ubijen jedan kosovski policajac, a tri povređena.

Potom su u razmeni vatre ubijena tri napadača srpske nacionalnosti.

Na Kosovu bi ga čekalo hapšenje po optužnici podignutoj protiv njega i još 44 osobe.

Tereti se za terorizam i teška dela protiv ustavnog poretka Kosova – odnosno, da je "šef terorističke grupe" koja je pokušala da sever Kosova, naseljen srpskom većinom, nasilno i pod teškim naoružanjem pripoji Srbiji.

Prvo ročište najavljeno je za 25. septembar.

Zvanični Beograd ovaj proces na Kosovu ignoriše.

A u Srbiji optužnica za Banjsku još nije podignuta, iako je pre gotovo godinu dana otpočeta istraga.

Srbija, koja državu Kosovo, niti njene institucije ne priznaje, i krivična dela kvalifikuje drugačije od zvanične Prištine.

'Istraga u toku'

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu za RSE navodi da je istraga još u toku.

Kako kažu, u saradnji sa drugim državnim organima, utvrđuju se sve činjenice i okolnosti "u vezi sa kritičnim događajem u Banjskoj".

"Po okončanju istrage, javnost će biti obaveštena o odluci tužioca", dodaju u odgovoru.

Radoičić, kako kažu, ima status osumnjičenog.

Na teret mu se stavljaju tri krivična dela - među kojima su nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.

Ostali osumnjičeni su NN lica.

Radoičić je u svom iskazu pred Tužilaštvom, 3. oktobra prošle godine, negirao krivicu.

Međutim, prethodno je u javnom pismu koje je pročitao njegov advokat Goran Petronijević, priznao odgovornost za napad u Banjskoj – da ga je lično organizovao i u njemu učestvovao, negirajući umešanost države Srbije u to.

Radoičić je u tom pismu naveo da je u Banjsku došao radi "pružanja otpora" vlastima Kosova i "zaštite" srpskog naroda.

Da li Srbija sarađuje sa Kosovom u slučaju Banjska?

Više javno tužilaštvo u Beogradu navodi i da se preko Ministarstva pravde Srbije obratilo EULEX-u (Misiji Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu).

Tražili su da im se dostavi kompletna dokumentacija u vezi sa slučajem Banjska.

"U cilju pružanja pravne pomoći, zatraženo je dostavljanje zapisnika o uviđaju, fotodokumentacije, obdukcionih zapisnika svih preminulih lica, lekarski izveštaji svih povređenih", nabraja se u odgovoru Tužilaštva.

Kako dodaju, traženi su i zapisnici o veštačenju oružja i municije i eksplozivnih naprava, kao i zapisnici o saslušanju okrivljenih i ispitivanju svedoka.

"Dokumentacija do danas nije dostavljena tužilaštvu, niti je stigao bilo kakav odgovor od strane EULEX-a", zaključuje VJT u odgovoru za RSE.

Ministarstvo pravde Kosova je ranije navelo da je taj zahtev Srbije u suprotnosti sa kosovskim zakonima.

Istakli su i da Kosovo nikada nije dobilo odgovor od Srbije, "za predaju zločinaca kako bi bili privedeni pravdi".

Zvanični Beograd je još ranije odlučio da ne postupi po Interpolovoj poternici protiv Radoičića koja je, na zahtev Prištine, podignuta u decembru 2023.

Čelnici Srbije poručivali su da je njegovo izručenje "nemoguće", te da će se svi sudski procesi voditi "pred domaćim sudovima".

Upitan o kosovskoj optužnici za Banjsku, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja javnosti 13. septembra rekao da srpski organi sprovode svoju istragu.

Naglasio je i da za Srbiju slučaj Banjska "nikako nije terorizam".

A da pozove na odgovornost sve učesnike napada, od Srbije traži i američki Stejt Department.

U ranijem odgovoru za kosovski servis RSE, Stejt Department je naveo da što se tiče kosovske optužnice, SAD podstiču poštovanje sudskog procesa i vladavine prava, kao i strpljenje, dok se taj složeni slučaj rešava u sudovima.

"Sjedinjene Države nastavljaju da snažno podržavaju vladavinu prava, jednaku pravdu i dobro upravljanje na Kosovu", zaključili su u odgovoru.

Da li Radoičića štiti BIA?

Zvaničnici Kosova, na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem, izjavljivali su u proteklih godinu dana da Milan Radoičić u Srbiji održava sastanke sa pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Na pitanje RSE da prokomentarišu navode Prištine, BIA nije odgovorila.

Da li Srbija "štiti" Radoičića – ne odgovaraju ni Vlada Srbije i kabinet predsednika Aleksandra Vučića.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku smatra da bi, s obzirom na obim akcije, broj ljudi, količinu i vrstu naoružanja koja je korišćena u Banjskoj "bilo veoma teško zaključiti ili poverovati" da bezbednosne službe Srbije nisu imale informacije o toj operaciji.

"Posebno što bi takva akcija, kao što i jeste, imala veliki bezbednosni i politički značaj i posledice po Srbiju i vlast Aleksandra Vučića", dodaje on.

Smatra i da bi "da postoji demokratski sistem", tužilaštvo i pravosudni organi Srbije do detalja istražili Banjsku.

Istragu bi, kako navodi, trebalo da vodi i parlament – u odborima za kontrolu službi bezbednosti i unutrašnje poslove.

Upitan zašto Radoičić do sada nije procesuiran, Petrović odgovara da "vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom i Aleksandrom Vučićem, očigledno njemu duguje dosta različitih usluga".

"Javna je tajna da je on bio glavna osoba za disciplinovanje Srba na severu Kosova i za neku vrstu vaninstitucionalnog upravljanja tom teritorijom u ime vlasti Aleksandra Vučića", zaključuje Petrović.

"Ta politička i parabezbednosna funkcija, uz poslovnu saradnju, ukazuje da su njegove veze sa ljudima bliskim vlasti jake, i da bi mogle da budu vrlo kompromitujuće za vrh vlasti i Aleksandra Vučića", dodaje on.

Radoičić je ostavku sa mesta potpredsednika Srpske liste – vodeće partije Srba na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda, dao u danu kada je priznao odgovornost za Banjsku.

Kosovski zvaničnici dovodili su ga ranije u vezu i sa ubistvom političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića.

Međutim, vlast u Srbiji negirala je Radoičićevu umešanost.

"Milan Radoičić nije cvećka.. ali ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića", rekao je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dok su ga vlasti Kosova pre Banjske potraživale zbog sumnji na više krivičnih dela, Radoičić je viđan u Beogradu na zvaničnim susretima Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova, kao i u parlamentu Srbije.

Biznismen bez firmi

Dok je ranije u javnosti predstavljan kao biznismen, Milan Radoičić, prema zvaničnim podacima privrednog registra, trenutno u Srbiji nema nijednu firmu na svom imenu.

Iz vlasništva kompanije "Inkop" i njenih ćerki firmi izašao je u oktobru 2023, nakon što je javno priznao da je organizator oružanog napada u Banjskoj.

Svoj udeo u "Inkopu" i povezanim firmama poklonio je poslovnim partnerima, braći Zvonku i Žarku Veselinoviću.

I oni su, kao i Radoičić, pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, koje ih sumnjiče za veze sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

Srbija se, međutim, na sankcije protiv njih trojice, kao i protiv firmi koje su sa njima povezane, ne obazire.

Baš kao što ignoriše i optužnicu protiv Radoičića na Kosovu.

Ove firme su proteklih godina dobijale unosne građevinske poslove koji su se plaćali iz državnog budžeta, poput izgradnje deonica auto-puteva, pokazala su istraživanja Radija Slobodna Evropa.

Urednik u nedeljniku Radar Milan Ćulibrk, koji je takođe istraživao poslove Radoičića i braće Veselinović, smatra da se vlasnička struktura firmi promenila "samo formalno".

"Ali sam potpuno siguran da se ništa drugo nije promenilo, da se ni raspodela dobiti koja se ostvaruje, a meri se u desetinama miliona evra, nije promenila. I da je to urađeno samo da se u APR-u, kao jedan od suvlasnika krovne kompanije, zvanično ne bi pojavljivao Radoičić", naglašava on za RSE.

Kakav je odnos Srbije prema 'crnim listama'?

Od stavljanja Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića i sa njima povezanih firmi na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država, zvanični Beograd te sankcije ne primenjuje, jer za to ne postoje međunarodne obaveze.

Sankcije se odnose na zamrzavanje njihove imovine i računa u SAD, ako ih imaju, i zabranu američkim preduzećima i građanima da sa njima posluju.

Od decembra 2022. Radoičić i Veselinović su i pod sankcijama Velike Britanije.

Poklon za poslovne partnere

Četrdeset odsto svog udela u "Inkopu", Radoičić je braći Veselinović podelio na jednake delove – svakom po 20 odsto.

Zahtev Agenciji za privredne registre Srbije da se Radoičić izbriše iz vlasništva podnet je 3. oktobra 2023 - u danu kada ga je u Beogradu privela policija i kada je dao iskaz Višem javnom tužilaštvu.

Sada Zvonko Veselinović u "Inkopu" i povezanim preduzećima ima 60 odsto vlasništva, dok njegov brat Žarko ima 40 odsto.

A posao sa državom se nastavio.

"To je počelo pre nekoliko godina, i nastavilo se i nakon Banjske. Sve te kompanije koje su u sastavu njihove imperije, posluju sve bolje. Posao cveta", zaključuje Milan Ćulibrk.

On smatra da se procvat biznisa "teško može objasniti poslovnim sposobnostima" vlasnika.

"Očito da se radi o nekoj drugoj vrsti aranžmana, veoma unosnog, koji je tim ljudima obezbedio nekoliko desetina miliona evra legalnog profita, koji je zvanično prijavljen, na koji je plaćen porez, i koji sada njima pripada", dodaje.

Državni poslovi

Kompanija "Inkop" i njene dve ćerke firme, "Novi Pazar-put" i "Betonjerka", sada u vlasništvu braće Veselinović, zaradile su na kraju 2023. godine preko 23,5 miliona evra.

Za zaradu na računima firmi zaslužni su, pored ostalog, poslovi koji se plaćaju iz državne kase.

To su pokazali poslednji finansijski izveštaji objavljeni u privrednom registru Srbije, tenderska i druga dokumentacija koju je ranije ove godine analizirao RSE.

Izgradnja brzih magistrala, održavanje lokalnih puteva ili pravljenje stubova za dalekovode – neki su od milionskih poslova ovih firmi.

Javna preduzeća i institucije Srbije, kao ni firme u vlasništvu braće Veselinović, tada nisu odgovorili za RSE šta ih kandiduje za državne poslove.

Bez odgovora je tada ostalo i pitanje da li Milan Radoičić, nakon što je zvanično izašao iz vlasništva "Inkopa", ima veze sa poslovanjem te kompanije i njenih ćerki firmi.

Primera radi, poslednji posao koji je građevinska firma "Novi Pazar-put" dobila od države je iz avgusta 2024.

Konzorcijumu u kojem su "Novi Pazar-put" i još tri firme drugih vlasnika, država je dodelila obnovu deonice međunarodnog autoputa na jugu Srbije, ka granici sa Severnom Makedonijom.

Zaključeni posao, sa porezom, vredan je preko 14 miliona evra.

"Novi Pazar-put" je tokom 2024. dobio i putarske poslove u opštinama na jugozapadu Srbije, vredne u stotinama hiljada evra.

Nekretnine i oprema firmi braće Veselinović, među kojima su i vila u elitnom beogradskom naselju Dedinje i luksuzni hotel na Kopaoniku, vredna je preko 39 miliona evra - pokazuju finansijski izveštaji za 2023. godinu koje je analizirao RSE.

Restoran Radoičićeve supruge konfiskovan na Kosovu

Dok je Radoičić zvanično bez vlasništva u biznisima, na njegovu suprugu Emu u privrednom registru Srbije vodi se jedino restoran "Grey".

Njegovo je sedište, međutim, u Severnoj Mitrovici na Kosovu.

Iako je u privrednom registru Srbije aktivna firma, ovaj restoran je kosovska policija konfiskovala u aprilu 2024, zajedno sa ostalom Radoičićevom imovinom na Kosovu.

Finansijski izveštaj dostavljen privrednom registru Srbije navodi da je restoran "Grey" na kraju 2023. poslovao oko 340 evra u plusu.

Ema Radoičić je, inače, kosovskim organima, gde je u junu ove godine ispitana u svojstvu svedoka, izjavila da se od Radoičića razvela.

Plac na Dedinju u komšiluku državnih vila i ambasada

Radiju Slobodna Evropa nije poznato šta sve od nekretnina u Srbiji poseduju Milan i Ema Radoičić.

Uvidom u katastar, RSE je potvrdio da su Ema i Milan Radoičić vlasnici oko 40 ari placa na prestižnoj lokaciji u beogradskom naselju Dedinje, koji se vodi kao "zajednička imovina supružnika".

Da Radoičić sa suprugom na Dedinju gradi vilu od preko 1.500 kvadrata, objavila je u maju ove godine Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

RSE nije poznato dokle su stigli ovi radovi i da li je luksuzni objekat završen.

Predračunska vrednost radova, kako je pisao BIRN, iznosi skoro 2,7 miliona evra.

To znači da je u novu vilu na parceli Milana Radoičića uloženo najmanje 2,7 miliona evra, dok se njena stvarna vrednost utvrđuje na kraju radova - na osnovu povećanja troškova koji nastaju tokom gradnje.

Kako se može videti u katastru, prva komšinica u naselju im je supruga Zvonka Veselinovića, dok se u blizini tih parcela nalaze državne vile i diplomatska predstavništva, poput ambasade Kine.