Unapređenje normalizacije

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, izjavio je da su posljednje dvije sedmice bile "intenzivno diplomatsko iskustvo usmjereno na unapređenje normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.“

U objavi na Facebooku, Lajčak je govorio o sastanku u utorak u Briselu između glavnih pregovarača Kosova i Srbije.

"Iako nismo uspjeli da se dogovorimo oko dnevnog reda za trilateralni sastanak, razgovarali smo o političkim i tehničkim pitanjima i prešli važne korake kako bismo unapredili sljedeće diskusije. I dok je dijalog bio moj primarni fokus protekle dvije sedmice, prisustvovao sam i drugim aktivnostima. Nakon Beograda, nastavio sam put u Pariz kako bih se sastao sa kolegama iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske i mojim dobrim prijateljem Emmanuelom Bonneom, savjetnikom predsjednika Emmanuela Macrona. Fokusirali smo se na najnovija dešavanja u dijalogu o normalizaciji odnosa, osiguravajući da smo usklađeni u pogledu daljeg puta napred“, napisao je Lajčak.

Takođe, izvestio je o sastancima u Parizu, gdje se sastao sa Emjanuelom Bonneom, diplomatskim savjetnikom predsjednika Macrona, sa kojim je razgovarao o najnovijim dešavanjima u dijalogu.