Kosovske vlasti očekuju da tokom naredne sedmice desetak zemalja prizna nezavisnost Kosova, tvrde pojedini kosovski mediji. Priština očekuje da to na prvom mestu učini Pakistan, a možda i Indonezija.

"Očekuje se 10 priznavanja uglavnom iz karipskih država – članica Zajednice Kariba (CARICOM), i iz Azije", prenosi dnevnik Exspress. Dodaje da se tokom naredne sedmice očekuje "važno priznavanje iz Pakistana", a izvori dnevnika nisu isključili mogućnost da Kosovo prizna i Indonezija.

Express podsjeća da od objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde 22. jula o legalnosti proglašenja nezavisnosti, Kosovo još nije priznala nijedna država.

Ministar spoljnih poslova Skender Hyseni rekao je da je avgust "mjesec odmora" i najavio nova priznanja kosovske nezavisnosti "posebno arapskih zemalja, posle mjeseca Ramazana".

Do sada je nezavisnost Kosova priznalo 69 država. Vlasti Kosova navode da im je cilj da nezavisnost prizna dve trećine zemalja-članica Ujedinjenih Nacija. UN imaju 192 zemlje-članice.