Poništavanja zakona

Analitičar iz Tirane, profesor na fakultetu za strane jezike Armand Plaka, ocijenjuje za Kosovo Online da je njemački zakon o državljanstvu doieo značajne promjene i olakšan pristup integraciji svih imigranata, pa i Balkanaca, u njemačko društvo, ali da s obzirom na trenutnu političku situaciju i jačanje desnice nije isključeno da on već naredne godine bude preispitan.

Jedna od ključnih tačaka reforme je skraćenje perioda potrebnog za dobijanje njemačkog državljanstva sa osam na pet godina.

“Ne samo što je vrijeme za dobijanje dokumenata skraćeno, već se daje prednost onima koji daju primjer kao pravi građani u njemačkom društvu”, kaže on.

Međutim, za imigrante koji pokažu izuzetnu volju i sposobnost za integraciju, taj period može biti još kraći - samo tri godine.

“Najveće olakšanje imaju oni koji uspeju da se integrišu u tri, četiri aspekta života u Njemačkoj, kao što su što bolje učenje njemačkog jezika, doprinos volonterskom radu, poštovanje zakona i propisa. Dakle, govorimo o imigrantima koji imaju volju i nivo da se integrišu”, navodi Plaka.

Druga važna izmjena, prema Plaki, odnosi se na dvostruko državljanstvo.

“Možda to nije nešto bitno za deo doseljenika koji je imao namjeru da dobije njemačko državljanstvo, ali ne i da zadrži albansko”, objašnjava naš sagovornik.

Iako je zakon na snazi tek odnedavno, Plaka ističe da su podaci koji dolaze iz Njemačke pokazali povećanje broja stranih državljana koji se prijavljuju za naturalizaciju za oko 10 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, napominje da broj zahtjeva može biti veći, budući da svi prijavljeni ne dobijaju državljanstvo.

Međutim, upozorava da trenutna politička situacija u Njemačkoj stvara pritisak na vlasti da preispitaju ovaj zakon.

“Ne zaboravimo da su u Njemačkoj sljedeće godine opšti parlamentarni izbori. Vidimo šta se desilo na izborima u dvije države poput Tiringije i Saksonije. Ne zaboravimo da još imamo izbore krajem ovog meseca u drugoj maloj državi Brandenburgu. Ovo su jasne poruke o tome šta bi moglo da se desi 2025. Ne treba da nas čudi ako bi neka buduća desničarska koalicija, kako predviđaju ankete, mogla da dovede do potpunog ili djelimičnog poništavanja zakona koji je stupio na snagu 27. juna ove godine”, kaže Plaka.