Destak ljudi uz prisustvo policije

Putevi u blizini graničnih prelaza Merdare i Jarinje između Srbije i Kosova blokirani su u petak popodne, 6. septembra.

Kako je najavljeno, blokade će se održati i blizu graničnog prelaza Brnjak, između Srbije i Kosova, kao i u blizini prelaza Kula, između Kosova i Crne Gore.

Raša Rojević, predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga, jednog od osam udruženja koja organizuju blokade, ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je u pitanju "selektivna blokada", odnosno da puštaju sve koji imaju srpska dokumenta.

Prema rečima reportera RSE, automobili sa srpskim tablicama prolaze bez problema, dok oni sa kosovskim tablicama okupljeni zaustavljaju i proveravaju da li imaju srpska dokumenta.

Kada je reč o kamionima, njih ne puštaju bez obzira na to da li imaju srpske ili kosovske tablice.

Kako javlja reporterka RSE, put u blizini granice Merdare blokira desetak ljudi, a prisutno je i nekoliko pripadnika policije Srbije.

Za sada nema kolone i sva vozila su propuštena.

U blizini graničnog prelaza Jarinje put blokira nekoliko osoba, držeći transparent sa zahtevima, javlja reporter RSE.

Kako je Rojević rekao ranije u razgovoru za RSE, blokade su "reciprocitet onoga što Kurti radi Srbima" na Kosovu.

Do blokada je došlo nakon što su kosovske vlasti 30. avgusta zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na severu zemlje - delu u kojem većinski žive Srbi - za koje su naveli da deluju pod vođstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Na blokadama, između ostalog, zahtevaju da se "oslobode" opštine na severu Kosova, da srpska dokumenta na Kosovu budu važeća, da se dinar vrati u upotrebu i da KFOR "preuzme svoju ulogu u skladu sa rezolucijom 1244".

Rojević je 6. septembra rekao da će blokade trajati dok se ne ispune zahtevi i dodaje da ova akcija nije u koordinaciji sa vlastima u Srbiji.

Regulativa Centralne banke Kosova, kojom se zabranjuje korišćenje srpskog dinara za plaćanje, stupila na snagu 1. februara i predviđa evro kao jedinu valutu za plaćanje.

Kada je reč o zatvaranju paralelnih institucija, na Kosovu postoje opštine, preduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerziteti koje direktno finansira Vlada Srbije, a koji se nalaze u gradovima i mestima u kojima žive Srbi.

Prema zakonima Kosova, ove institucije su nelegalne.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Briselu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali sporazum još nije u potpunosti sproveden.