Na sjeveru Kosova nema decentralizacije, jer vlasti u Prištini nemaju pristup sjeveru Kosova, kaže analitičar Nexhmedin Spahiju.

"Sve dok Beograd nastavlja po starom neće biti ništa od tog procesa“, dodao je on.

"Ja sumnjam da kosovske vlasti uopšte žele da uspostave kontrolu na sjeveru Kosova jer ne vidim nikakav ozbiljan trud, a pogotovo u posljednje tri – četiri godine da postoji imalo interesvanja da se uspostavi vlast na sjeveru Kosova", rekao je Spahiju.

Uprkos mnogobrojnim sukobima koji su se u proteklom periodu dešavali u Mitrovici, kontakti između stanovnika južnog i sjevernog djela grada postoje, rekao je Spahiju, ocjenjujući navodi da su incidenti rezultat lošeg pristupa prema tom pitanju.

"Kontakti su uspostavljeni odmah nakon rata. Dakle, kontakti postoje, kao i želja većine stanovnika da se normalizuje stanje i odnosi među stanovništvom juga i sjevera", ocjenio je Spahiju za KIM radio.

On, međutim, upozorava da politika koju vode Beograd i Priština, pa i u nekim slučajevima i međunarodna zajednica, nije doprinjela ništa u ovom pravcu.

Spahiju smatra da je politika koja se vodi prema sjeveru Kosova protiv je interesa stanovništva i da vodi pogoršavanju situacije.