Na Kosovu nije bilo direktnih akata terorizma u prethodnih godinu dana, ocjenio je Stejt department.

U izveštaju se ocjenjuje da su islamski ekstremisti sa Kosova ipak bili uključeni u domaće i međunarodne zavjere.

"Tokom 2009. godine nije bilo direktnih terorističkih akata na Kosovu, iako su islamski ekstremisti bili uključeni u domaće i međunarodne zavjere. Ekstremisti su nastavili da održavaju veze sa organizovanim kriminalom. Kosovska vlada i Eulex su tokom godine nadzirali sumnjive terorističke aktivnosti", piše u izveštaju Stejt departmenta za 2009. godinu.

Nedavno osnovana Kosovska obaveštajna agencija (AKI) i Eulex sumnjaju da su neke od mnogobrojnih islamskih nevladinih organizacia, koje rade na Kosovu, bile uključene u sumnjive aktivnosti, posebno u pranje novca namjenjenog budućim terorističkim aktivnostima na Bliskom Istoku.

Stejt department ocjenjuje da kosovska vlada pokušava da spriječi ekstremiste da zloupotrebe nevladine organizacije kako bi stvorile uporište ne Kosovu.

"Iako su kosovska policija i protivterorističke jedinice Eulexa prvenstveno odgovorne za borbu protiv terorizma na Kosovu, tim jedinicama još uvijek nedostaje oprema, trening i stručnost", upozorava se u izveštaju i dodaje da su od 22. jula prošle godine te kosovske jedinice postale potpuno nezavisne, dok je Eulex zadržao nadzor nad njima i savjetodavnu ulogu.

"Porozne granice, koje trgovci ljudima i šverceri oružja i narkotika lako prelaze, spriječavaju napore u borbi protiv terorizma. Kosovska pogranična policija i Kfor zajednički su patrolirale 'zelenom granicom', područjem na kome ne postoje zvanični granični prelazi", navodi se u izveštaju.

Za sve istrage terorizma zadužena je Kancelarija kosovskog specijalnog tužioca, osnovana u septembru 2006. godine, koja vodi jedan postupak povezanom sa terorizmom i radi na još 10 drugih slučajeva.

Vrhovni sud Kosova, koji čine trojica međunarodnih i dvojica domaćih sudija, odbacio je sve tužbe za terorizam protiv Florima Ejupija, zbog nedostatka dokaza. Ejupi je bio osuđen na 40 godina zatvora zbog bombaškog napada na autobus "Niš Espresa" iz 2001. godine, u kome je poginulo 11, a ranjeno 40 Srba, piše u izveštaju.

Stejt department ističe da kosovska vlada blisko sarađuje sa SAD u borbi protiv terorizma navodeći kao primjer deportaciju američkog državljanina Betima Kazijua, koji je uhapšen na Kosovu u avgustu prošle godine, a koga su vlasti Istočnog okruga Njujorka optužile za zavjeru u izvršenju ubistava u stranoj državi i zavjeru u podršci teroristima.