Istraga

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije saopštilo je da je do incidenta na skopskom aerodromu u čijem se centru našla predsjednica Kosova Vjosa Osmani, došlo jer je ona želela da prođe bez provjere telefona i prtljaga. Iz Predsjedništva Kosova navode da je obezbjeđenje aerodroma pokušalo da odgurne Osmani i da joj oduzme lični telefon.

U saopštenju makedonskog MUP-a navodi se da je na Međunarodnom aerodromu Skoplje, dok je Osmani prolazila graničnu kontrolu, u trenutku kada je od nje zatraženo da provuče telefon i prtljag kroz skener, reagovalo lice iz njenog obezbjeđenja, kako bi Osmani prošla bez skeniranja.

"Poslije pola sata, došla je osoba iz obezbjeđenja predsejdnika makedonske Skupštine Afrima Gashija sa još dvije osobe i počela da prijeti radnicima aerodroma i da pita ko je izazvao problem predsjednici Osmani. Istovremeno je i gurnuo policajca koji je radio na graničnom punktu", navodi se u saopštenju, a prenosi Reporteri.

Odmah nakon toga, obavješteno je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu makedonskog MUP-a i u toku je rasvjetljavanje slučaja.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Astrit Iseni saopštio je da se čeka da istražni organi izađu sa tačnim informacijama.

"Zaposleni u MUP-u su izašli na lice mjesta i ispituju šta se desilo. Naravno da su u komunikaciji sa tužiocem koji je takođe izašao na teren. Najbolje je sačekati da istražitelji zajedno sa tužiocem daju konačnu presudu", rekao je Iseni za T7.

Incident je za Reporteri potvrdila savjetnica predsjednice Egnesa Vitia, koja je navela da je Osmani odbila da preda telefon, ali da je onda pripadnik obezbjeđenja pokušao da je fizički odgurne, te je bila neophodna intervencija policije.

Vitia navodi da je obezbjeđenje skopskog aerodroma, suprotno međunarodnoj praksi i Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, pokušalo da Osmani oduzme lični telefon.

"Predsjednica nije to dozvolila, jer bi to predstavljalo ozbiljno kršenje konvencije. I pored toga što je pratnja predsjednice pokušala da objasni pravila, pripadnik obezbjeđenja aerodroma je pokušao fizički da odgurne Osmani, pa je policija bila prinuđena da reaguje", prenela je Vitia.

Kazala je i da je, ne poštjući pravila, makedonska strana uzela ličnu torbu predsjednice Osmani.

"Ovakvo ponašanje službenika makedonskog aerodroma je u suprotnosti sa međunarodnim praksama, prema kojima su šefovi država, kada putuju, zaštićeni diplomatskim privilegijama i imunitetom. Kršeći ova pravila, makedonska strana je uzela ličnu torbu predsjednice, Iako je to bilo protivno pravilima. Njen tim je to dozvolio, kako bi Osmani mogla da uđe na aerodrom, u VIP salon, koji je bio rezervisan, što je praksa za putovanja šefova države", navela je Vitia.