Izbori u Francuskoj

Profesor diplomatije na Fakultetu za menadžment u Parizu Valon Murtezaj izjavio je da se mora sačekati drugi krug izbora u Francuskoj kako bi se znalo kakva će biti politička scena, ko će biti premijer i kakvu će vladu imati Francuska.

Odgovarajući na pitanje da li će se pristup Pariza promijeniti prema Kosovu ako na izborima pobjedi ekstremna desnica, Murtezaj kaže da bez obzira na to ko će pobediti, neće biti brzih promena.

"Ne može biti velikih i trenutnih promjena, jer je aktuelni predsjednik Macron i dalje na vlasti i francuska politika je određena širim dogovorima unutar Francuske“, naglasio je Murtezaj.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je 9. juna raspisao vanredne izbore nakon što je pretrpeo poraz od krajnje desničarske Nacionalne grupe na evropskim izborima.

U prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora održanim juče, prema izlaznim anketama krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje osvojilo je 34,2 odsto glasova, dok je alijansa Zajedno predsjednika Emmanuela Macrona osvojila 21,5 procenata.

Drugi krug zakazan je za 7. jul.