Brži put do državljanstva

U Njemačkoj se od danas primjenjuje novi Zakon o državljanstvu. Stranci sada mogu brže postati Nijemci i zadržati pasoš svoje zemlje porijekla.

Bordo crveni pasoš s njemačkim grbom je jako tražen. Nije ni čudo, njemački građani uživaju skoro neograničenu slobodu putovanja, mogu živjeti i raditi u cijeloj Evropskoj uniji, imati pravo glasa na izborima i mogu slobodno birati svoju profesiju.

Put do dobijanja tog pasoša sada je pojednostavljen. Mnogi od 12 miliona stranaca u Njemačkoj sada mogu podnijeti zahtjev za njemačko državljanstvo.

Brži put do državljanstva


Nakon pet godina legalnog boravka u Njemačkoj, stranci mogu podnijeti zahtjev za dobijanje njemačkog državljanstva. Kada je riječ o tzv. posebnim učincima u integraciji, dobijanje državljanstva je moguće čak i nakon tri godine.

Svako ko može pokazati visok nivo znanja jezika (nivo C1, dakle, sposobnost tečnog izražavanja), volontiranje ili posebno dobar uspjeh u školi ili na poslu, brže će dobiti njemački pasoš. Do sada su stranci mogli podnijeti zahtjev za državljanstvo tek nakon najranije osam godina boravka u zemlji.

Njemačka vlada, koju čine socijaldemokrati, zeleni i liberali, nada se da će povećati broj osoba koje dobijaju državljanstvo i time stvoriti poticaje za bržu integraciju.

Stopa dobijanja njemačkog državljanstva do sada je bila niska u poređenju s EU, ali je nedavno povećana. Opozicija, koju čine desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) i konzervativne Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU), strahuje da bi njemački pasoš sada mogla postati "smeće".

Primanja neophodna


Dosadašnji preduslovi za stjecanje državljanstva ostaju na snazi. Svako ko se želi dobiti njemačko državljanstvo stoga mora i dalje biti u stanju uzdržavati samog sebe. Ovdje će pravila biti pooštrena, tako da će onima s niskim primanjima ubuduće biti teže doći do državljanstva.

Nema pasoša za rasiste i antisemite

Posvećenost Ustavu, odnosno slobodnom demokratsko-ustavnom poretku i ranije je bila obavezna za sve koji podnose zahtjev za izdavanjem njemačkog državljanstva.

To konkretno znači da ovo isključuje antisemitske, rasističke ili druge nehumane postupke. Čak i oni, koji odbijaju jednakopravnost muškaraca i žena ili žive u višebračnim zajednicama ili zajednicama sa više bračnih partnera, ne mogu dobiti njemački pasoš.

Odgovornost Njemačke koja proizilazi iz historije


U budućnosti će postojati i predanost posebnoj historijskoj odgovornosti Njemačke. Tokom nacističke ere, Njemačka je započela Drugi svjetski rat napadom na Poljsku i u okviru državnoorganiziranog genocida ubila šest miliona evropskih Jevreja.

Zbog toga se oni, koji žele njemačko državljanstvo, također trebaju izjasniti kada je riječ o zaštiti jevrejskih života i zabrani vođenja napadačkog rata. Onaj ko ne dijeli ovaj stav, ne bi trebao dobiti njemačko državljanstvo. U skladu s tim treba prilagoditi i katalog pitanja za ispit koji se polaže u okviru dodjele državljanstva.

Njemački pasoš podložan opozivu


Onom ko je lagao tokom procesa sticanja državljanstva može se oduzeti njemačko državljanstvo u roku od deset godina. Tako je već bilo do sada.

Novim zakonom će svako, ko nije bio ozbiljan u pogledu svoje predanosti historijskoj odgovornosti Njemačke, također izgubiti njemački pasoš - na primjer zato što je širio antisemitske poruke mržnje.

Dvojno državljanstvo za sve


Onaj ko želi postati Nijemac, ne mora se više odreći svog prethodnog državljanstva. To znači da je sada dvostruko državljanstvo moguće. Prethodno je to bilo predviđeno samo za osobe koje dolaze iz zemalja članica EU.

Na ovaj način njemačka vlada želi izaći u susret ljudima koji osjećaju bliske veze s njihovom zemljom porijekla. Vlada ovu odluku obrazlaže stavom da su faktori kao što su poznavanje jezika, obrazovanje i predanost demokratiji važniji za integraciju od posjedovanja drugog pasoša.

Olakšice za gastarbajtere i radnike na ugovoru u DDR-u


Manje stroga pravila vrijede za ljude iz generacije tzv. gastarbajtera, koji su u Zapadnu Njemačku (BDR) došli između 1955. i 1972., kao i za radnike na ugovoru koji su stizali u nekadašnju Istočnu Njemačku (DDR). Time se želi odati počast njihovom značajnom doprinosu razvoju Njemačke.

Kao dokaz poznavanja jezika dovoljno je da se u svakodnevnom životu mogu lako sporazumijevati na njemačkom jeziku. Osim toga, oni ne moraju polagati test za sticanje državljanstva.

Djeca mogu brže postati Nijemci


Djeca stranih roditelja dobijaju njemačko državljanstvo ako je jedan roditelj legalno boravio u Njemačkoj duže od pet godina. Ranije je to bilo moguće tek nakon osam godina. Prema studijama, djeca sa stranim korijenima uspješnija su u školi i na poslu ako su ranije dobila njemačko državljanstvo. Međutim, nova uredba ne vrijedi retroaktivno. To znači da će koristi imati samo djeca rođena nakon 27. juna 2024., piše Deutsche Welle.