Olakšani uslovi

Uslovi za zapošljavanje stranaca u Njemačkoj znatno su olakšani, a sa prostora Zapadnog Balkana najviše su privukli građevinare, medicinare i IT stručnjake, kaže za Kosovo Online profesor Ekonomskog fakulteta i stručnjak za rad i zapošljavanje iz Tirane Erion Muça.

On objašnjava da je Njemačka kroz novu reformu koja je stupila na snagu 1. juna, ne samo povećala mogućnost zapošljavanja za različite profesionalce iz svake zemlje, već je i uklonila neke od birokratskih i konzervativnijih barijera koje je ranije imala.

Najveću korist od ove reforme sada imaju oni zaposleni, koji su do juče imali neizvesnost u pogledu priznavanja diploma, dokumentacije i kvalifikacija.

“Njemačka strana uglavnom ocijenjuje profesionalne vještine pojedinca. Takođe, potrebno je poznavanje njemačkog jezika na normalnom nivou upotrebe. Ukoliko je zaposleni u redu u oba elementa, pruža mu se mogućnost zaposlenja u Njemačkoj, uz smanjenje vremena za procedure za dobijanje radne vize, skraćivanje vremena za kompletiranje dokumentacije i smanjenje potrebnih dokumensta. To znatno olakšava kretanje zaposlenih, posebno iz zemalja van Evropske Unije ka Njemačkoj”, kaže profeso Muça.

Objašnjava da će se od nih tražiti da dokažu svoje vještine i to samo u prvom probnom roku od tri mjeseca, u zanimanju za koje namjeravaju da se zaposle. Međutim, dodaje, Njemačka pored specijalizovanih radnika zahtjeva i nekvalifikovane radnike.

“Za ove zaposlene potrebno je samo poznavanje njemačkog jezika, i dokumentacija vezana za poštovanje zakona, dokaz o krivičnom dosijeu, za dobijanje radne vize. Ostali uslovi su veoma povoljni jer Njemačka država, kao i druge države u EU, pati od nedostatka radne snage za neke profesije koje Nijemci ne vole. Ove poslove će raditi stranci, kako se ne bi blokirali procesi privrede i usluga. To je razlog što su procedure za zapošljavanje u Njemačkoj pojednostavljene”, navodi Muça.

Na pitanje ko je najviše zainteresovan za rad u Njemački, kaže da se oni dijele u tri glavne kategorije.

“Prvo, radnici u građevinarstvu (visoki i srednji specijalisti). Drugo, zdravstveni specijalisti poput medicinskih sestara, laboratorijskih tehničara, fizioterapeuta, koji se poslije završenih viših ili srednjih stručnih studija tu mnogo lakše zaposle. Treće, stručnjaci za informacione tehnologije, uglavnom mladi ljudi koji su završili stručne škole, koji mnogo lakše idu u Njemačku. Pored ovih, tu su i obični zaposleni, koji čine najveći broj onih koji odlaze da rade u Njemačku. Pošto oni nisu specijalizovani i nisu otišli u emigraciju uz prethodni dogovor, ista je mogućnost da se zaposle ili da se vrate nazad”, ocijenjuje profesor iz Tirane.

Navodi da se broj onih koji odlaze razlikuje od zemlje do zemlje, ali da je tendencija odlaska skoro ista u svakoj zemlji.

“Ne postoji definitivna preferencija, ali zanimanja se razlikuju od zemlje do zemlje. Što se Albanije tiče, najveći broj zahtjeva dolazi od običnih radnika (nekvalifikovanih radnika). Radnici u zdravstvu i informacionim tehnologijama dolaze uglavnom iz Sjeverne Makedonije. Iz Srbije uglavnom u Njemačku odlaze zdravstveni ili socijalni radnici”, kaže on.